Matićevi dani u Ćupriji od 9. do 13. septembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2019, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Matićevi dani" u Ćupriji od 9. do 13. septembra

Tradicionalna, književna manifestacija 38. "Matićevi dani", posvećena velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akademiku diplomati Dušanu Matiću (1898-1980.) rođenom u Ćupriji, počeće sutra u ovom gradu i trajati do 13. septembra.

Manifestacija se održava u organizaciji Narodne biblioteke "Dušan Matić" u Ćupriji, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija.

Centralni deo manifestacije je 13. septembra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na dan rođenja Matića, kada će se u Narodnoj biblioteci, koja se nalazi u rodnoj kući Matića, održati okrugli sto - naučni skup o životu i stvaralaštvu Matića, pod nazivom "Dušan Matić danas".

U radu okruglog stola učestvuju: Gojko Božović, prof. dr Predrag Jašović, prof.dr Gojko Tešić, profesor Danica Pejović, Nemanja Veljović Subrosa, Zoran Bognar...

Okrugli sto počinje u 12 sati, saopštila je Narodna biblioteka.

Dva sata kasnije u Narodnoj biblioteci biće uručena tradicionalna književna nagrada "Matićev šal" za najbolju prvu zbirku pesama, objavljenu između dve manifestacije, pesniku Srbije do 27. godina starosti, po oceni stručnog žirija.

U muzičkom delu programa učestvuju polaznici Škole za muzičke talente u Ćupriji.

Manifestacija će biti otvorena sutra u Galeriji Ustanove kulture "Sinđelić" u 12 sati, a otvoriće ju upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković.

Na otvaranju, biće reči o značaju i uticaju književne nagrade "Matićev šal" na stvaralaštvo nekadašnjih laureata ove nagrade a govoriće dobitnici nagrade: Slađana Milošević iz Vranja, Sladana Bušić iz Kragujevca, Marija Miladinović iz Ćuprije i Mladen Šljivović iz Zaječara.

Nastupiće polaznici Škole za muzičke talente.

U 13 sati, viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost Beograd dr Predrag Todorović održaće predavanje na temu "Nadrealizam u Srbiji", a u 18 sati biće održano "Poetsko veče - nadrealizam na delu", učestvuju pesnici i glumci Nemanja Dragaš, Slađana Bušić, dramaturg Miodrag Novaković.

U okviru manifestacije, 11. septembra, u Muzej "Horeum Margi Ravno" u 18 sati, biće otvorena izložba umetničkih dela nastalih po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića, koja su prispela na konkurs "Matiću u čast".

Muzičko poetsko veče sa Nebojšom Milovanovićem, "Dušan Matić školama u pohode, predavanje za mlade "Matić i mladi", Poetsko veče "Teku reke", Koncert klasične muzike Miloš Vuković...

U saopštenju se navodi da će za vreme trajanja manifestacije legat Matića biti izložen u Galeriji "Sinđelić" a naziv izložbe je "Prošlost dugo traje".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Ćupriji počeli "Matićevi dani"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2019, 08:28

Književna manifestacija, posvećena velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću (1898-1980), 38. "Matićevi dani" počela je danas u Ćupriji, njegovom rodnom gradu i trajaće do 13. septembra...Manifestaciju je u Galeriji Ustanove kulture "Sinđelić",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.