Matica srpska obeležila jubilej Marka Cara izložbom

Izvor: S media, 05.Avg.2009, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matica srpska obeležila jubilej Marka Cara izložbom

Povodom 150 godina od rodjenja esejiste, književnog kritičara, putopisca i prevodioca Marka Cara (1859-1953) Biblioteka Matice srpske priredila je izložbu koja je o otvorena do 21. avgusta.

Postavkom su obuhvaćena najvažnija dela i prevodi Cara, kao i izbor iz literature o njegovom životu i stvaralaštvu.

U pratećem katalogu izložbe dat je hronološki popis od 84 bibliografske jedinice, kao i odlomci tekstova koje su o Caru i njegovom delu napisali Jovan Skerlić, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Simo Matavulj, Svetislav Stefanović, Bogdan Popović, Pavle Popović, Velimir Živojinović Mašuka, Boško Novaković, Kosta Milutinović, Predrag Palavestra, Milan Marković i Radomir V. Ivanović. Autorke izložbe i kataloga su Ivana Grgurić i Silvija Čamber.

Rodjen u Herceg Novom.Car se nakon okupacije Zadra u kojem je živeo od 1879. do 1919, preselio u Beograd gde radi kao inspektor Umetničkog odeljenja Ministarstva prosvete.

Bio je prvi predsednik Udruženja srpskih književnika u Beogradu, dopisni član Srpske kraljevske akademije, predsednik Srpske književne zadruge i počasni član Matice srpske.

Umro je u Beogradu , a sahranjen je kraj manastira Savina kod Herceg Novog.

U književnost je ušao 1883. knjigom proze "Za kišljive dnevi", a tokom svog dugog i plodnog života objavljivao je pesme, pripovetke, eseje, članke, prikaze i putopise.

Prevodio je s italijanskog i francuskog, pisao predgovore i priredjivao dela drugih pisaca a u Zadru je uredjivao i izdavao časopis "Vuk".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.