Matica srpska obeležila Dan Ćirila i Metodija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2020, 17:55

Matica srpska obeležila Dan Ćirila i Metodija

Na svečanosti u Matici srpskoj obeležen je "Dan Svetih Ćirila i Metodija i slovenske pismenosti". Obeležava se 24. maja brojnim manifestacijama širom zemlje, kao sećanje na dan kada su svi Sloveni stupili u svojevrsnu kulturnu revoluciju.

Dan kada su nakon svečanosti povodom obnove Carigrada 863., svetitelji Ćirilo i Metodije, tvorci prvog slovenskog pisma, glagoljice, krenuli na misionarski put među Slovene, dan je kada je postavljen temelj za razvoj srpske kulture. Matica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpska obeležava ga tradicionalno od 2012. godine.

Svečanost je bila prilika i za osvrt na pitanja o prisvajanju književnosti Dubrovačke Republike kao hrvatske književne baštine.

Podsetimo i na to da je Ministarstvo kulture i informisanja pre dve godine Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo inicijativu za izmenu i dopunu Zakona o državnim praznicima kojom bi Dan Ćirila i Metodija postao Dan slovenske pismenosti i kulture i bio državni praznik koji se radno obeležava. Pre nekoliko dana Vlada je usvojila predlog Zakona o novom državnom prazniku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.