Mariza očarala beogradsku publiku

Izvor: B92, 03.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mariza očarala beogradsku publiku

Portugalska fado pevačica Mariza održala je u utorak uveče koncert u ispunjenom Sava centru u Beogradu, u koji se vratila treći put za poslednje četiri godine, na svetskoj turneji povodom nedavno objavljenog albuma "Terra".

Pevačica prepoznatljive plave kratke kose, uspela je da u skladu sa svojim nadimkom "kraljice fada" u dva časa odvede srpsku publiku u dubine te specifične portugalske muzike prožete tugom i strašću, za šta je nagrađena na kraju strasnim i gromkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aplauzima čitave dvorane.

Praćena akustičnim bendom, odevena u elegenatnu dugačku crnu haljinu Mariza je publici ponudila strasne interpretacije pesama poput "Rosa Branca", "Tasco de Mouraria", "Meu fado meu" ili "Feira de Castro", a već posle treće odsvirane kompozicije na koncertu publika je pevačicu bodrila i pratila ritmičkim pljeskanjem.

Pozdravljena burnim aplauzom već pri stupanju na pozornicu Sava centra, Mariza je komunikaciju sa publikom počela sa "dobro došli" na srpskom jeziku uz dodatak jednog "hvala".

"Uvek mi je zadovoljstvo vratiti se u Beograd. Hvala što ste me primili i pozvali da dođem ponovo. Sa velikim zadovoljstvom ću pevati za vas", rekla je na engleskom jeziku Mariza, koja je pevala u rasprodatom Sava centru 2005. i 2006. godine.

Pevačica je objasnila da u Beogradu predstavlja četvrti album "Terra" (Zemlja), koji je tako nazvala shvativši posle sedam godina svetskih turneja i upoznavanja raznih običaja i kultura, da treba da se vrati svojim korenima.

"Muzika dolazi sa otkucajima srca i iz zemlje iz koje sam - Portugala", rekla je Mariza.

Pevačica čija je majka poreklom iz Mozambika, potom je najavila pesmu "Bijou" opisavši je kao "malo parfema Afrike, tačnije sa Zelenortskih ostrva".

Pre nego što će izvesti "Meu fado meu", raspoložena pevačica je poučila publiku da reč fado dolazi iz latinskog izraza za sudbinu fatum.

Ispričala je kako je odrastala uz fado slušajući ga u taverni svojih roditelja u lisabonskoj četvrti Murarija, a otkrila je i da joj je veliki hobi pronalaženje zaboravljenih pesama na portugalskom jeziku, poput poeme o žudnji i moru "Vozes de Mar", koju je potom otpevala.

Neočekivano za pevačicu malenaholičnih i tužnih fado pesama, Mariza se u Sava centru predstavila kao izuzetno duhovit zabavljač, ne prezajući da čitavu dvoranu kao đake u školi uči pevanju na portugalskom ili čak da uzme fotoaparat da fotografiše publiku "za uspomenu".

Šalila se i upoređujući svog pijanistu Britanca sa novim Džejms Bondom Danijelom Krejgom (Daniel Craig), uz opasku da će biti "isti 007" samo još da se ofarba u plavo kao ona. Za trenutak je i zapevala bondovsku temu "Goldeneye".

Završnica koncerta pripala je pesmi "Primavera", a pošto se vratila na bis na oduševljenje dvorane, odlučila je da prisutne nagradi izvodeći jednu pesmu sa dvojicom gitarista bez pomoći mikrofona, što je publika odslušala u skoro potpunoj tišni.

Zahvalnost beogradskoj publici Portugalka je pokazala uz klavir otpevanom baladom "You Are Beautiful To Me", a za kraj je prisutne pozvala da ustanu i zaplešu sa njom za pesmu "Rosa Branca".

Mariza će posle Sava centra 3. decembra nastupiti i u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija zemlja iznenađenja za Portugalku Marizu

Izvor: Kurir, 03.Dec.2008

BEOGRAD, 3. decembra 2008. (Beta) - Portugalska fado pevačica Mariza izjavila je večeras da je pored pesama na maternjem jeziku, u utorak na koncertu u beogradskom Sava centru, zapevala na engleskom samo da bi iskazala poštovanje prema srpskoj publici. "Juče u Sava centru sam pevala "You Are Beautiful...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.