Marina Abramović zatvara muzej - imate fore do utorka!

Izvor: Mondo, 12.Jul.2019, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marina Abramović zatvara muzej - imate fore do utorka!

Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) biće zatvoren od 16. jula do 21. septembra zbog pripreme zahtevne retrospektivne izložbe "Čistač" Marine Abramović, koja će se prvi put samostalno predstaviti u rodnom Beogradu posle 45 godina

MSUB je saopštio da će biti zatvoren tokom leta zahtevne unutrašnje arhitekture i postavke velike evropske retropsektive Marine Abramović, koja je premijerno prikazana 2017. godine u Švedskoj, a potom je obišla i Dansku, Norvešku, Nemačku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Italiju i Poljsku. Izložba u Beogradu poslednja je stanica na turneji te izložbe, a kako ističe MSUB, nosi poseban značaj jer simboliše povratak svetski slavne umetnice u rodni grad, gde je poslednji put samostalno izlagala davne 1975. godine, i to u  Salonu MSUB-a. .

Postavka “Čistač” hronološki prati sve faze kompleksne 50-godišnje karijere Marine Abramović – od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz njene samostalne karijere.

Marina za SVE: Ulaznice od 300 do 600 dinara!

Kroz tu retrospektivu, koja ima pre svega edukativni karakter, publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska dela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i dela koja su obeležila recentni opus Marine Abramović (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umetnik je prisutan).

Posetioci MSUB-a do 16. jula mogu da pogledaju izložbu “U dodiru sa”, kao i deo postavke “Sekvence" kojom je taj muzej otvoren 20. oktobra 2017. godine, posle desetogodišnje pauze zbog rekonstrukcije. Marina Abramović zastupljena je i na izložbi “Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti” video radom “Oslobađanje memorije” (1976) koji je deo segmenta Nove umetničke prakse.

U okviru izložbe “U dodiru sa”, 14. jula u 11 časova biće održana radionica za slepe i slabovide osobe koju vode studenti Fakulteta likovnih umetnosti, koji su i osmislili tu postavku. Učesnici radionice su pozvani da uobliče svoje utiske kroz materijale za vajanje i rukama opišu iskustvo susreta sa delima koja su prikazana na izložbi.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.