Maričić: Afere obeležile mandat Savića i molimo ga da ode

Izvor: N1 televizija, 07.Nov.2018, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maričić: Afere obeležile mandat Savića i molimo ga da ode

Član ansambla Drame glumac Hadži Nenad Maričić izjavio je u Danu uživo da je jedini zahtev sindikata da upravnik podnese ostavku. "Sutra od 19.45, svi koji su članovi SINGLUS biće u foajeu i dočekivaće publiku sa odštampanim proglasom, do 20.45 kada će početi predstava. Predstava se ne odlaže", rekao je.

Govoreći o najavljenom štrajku glumaca u Narodnom pozorištu, glumac Hadži Nenad Maričić rekao je da su se dobro pripremili da ne oštete publiku.

"Imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << odnos prema tome da je jubilarna sezona, ali želimo da skrenemo pažnju da se ne poštuju naši zahtevi. Jedini uslov imamo - da upravnik podnese ostavku. Sutra od 19.45, svi koji su članovi SINGLUS biće u foajeu i dočekivaće publiku sa odštampanim proglasom, do 20.45 kada će početi predstava. Predstava se ne odlaže", kaže on.

Ističe da su se dogovorili da štrajk bude 8. i 10. novembra, a da su nakon toga odgovorni na potezu.

"Dužni su da reše situaciju u pozorištu, da razreše upravnika koji se nesavesno ponaša. Ako nije dovoljno sve što smo videli poslednjih dana, njegov odnos prema nama, nemamo šta da tražimo osim ostavke", kaže Maričić.

Na komentar Dejana Savića da sindikat nije reprezentativan, Maričić kaže da će uskoro postati, kao i da im prilaze iz drugih sektora.

"Obućari, garderoberi, šminkeri... Garderoberi će sutra biti sa nama, to govori o atmosferi u kojoj se nalazimo", kaže.

Hubač: Ne tražimo smenu Trampa i Putina, tražimo normalne uslove za rad

Smenjeni direktor Drame Željko Hubač kaže da je Upravni odbor bio prva instanca kojoj su se obratili.

"Sve je počelo od Upravnog odbora, on je u maju prenamenio sredstva za produkciju drame za neke druge stvari, umanjena je za pet miliona. Tražio sam obrazloženje, jer sam saznao za to posrednim putem, po hodnicima, kontaktirao predsednika Upravnog odbora i upravnika, a onda sam presavio tabak i napisao dopis", kaže Hubač.

U tom dopisu ih je, kaže, zamolio da se nađe rešenje za sve pomenute probleme, ali da mu se niko nije obratio, ni usmeno, ni pismeno.

"Udaljujemo se od osnovne teme, a to je da drama Narodnog pozorišta u jubilarnoj sezoni neće imati premijeru sedam meseci i to je produkcijski galimatijas koji nas čeka i sledeće godine. I to se ne ispravlja, nego se spinuje", kaže on.

Komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić, Maričić kaže da su svi mišljenja da im to uliva nadu da će se nešto rešiti.

"Ovo je najkonkretniji i najozbiljniji stav trenutno do sada. Svi koji su odgovorni i mogu da reše situaciju, ne samo da su obavezni. već su i pod lupom istorije. Ovo je 150. godina jubileja, ne smemo dozvoliti da ovo dugo traje", kaže Maričić.

Na pitanje da li je Ministarstvo kulture trebalo da reaguje, Hubač kaže da je to pitanje za njih, ali da misli da je trebalo.

"Ozbiljan cajtnot u celoj ovoj priči, prebacuje se vruć krompir, premijerka je potpuno u pravu. Siguran sam da će ovo biti rešeno do 22. novembra, kada je Dan pozorišta, jer nije normalno da dočekujemo Dan pozorišta sa štrajkom, da maltretiramo publiku, jer je Savić otvorio Pandorinu kutiju, izvređao nas je javno", kaže Hubač.

Maričić napominje da je možda ovo trenutak da se sve reši.

"Sećate li se afere kada su neke estradne umetnice imale priliku da pevaju u Narodnom pozorištu, da se spotovi snimaju... Afere su obeležile mandat Dejana Savića i molimo ga da ode, kraj", kaže Maričić.

Željko Hubač dodaje da bi trebalo da bude smenjen, kao da se uvede v.d. stanje.

"Nakon toga da se raspiše konkurs, da se u novim okolnostima, pozitivne energije prijave ljudi na taj konkurs i sa nekom jasnom vizijom nastave da razvijaju umetničke potencijale koje smo stvarali poslednjih godina. Ne tražimo puno, ne tražimo smenu Trampa i Putina, tražimo normalne uslove za rad, da iskažemo potencijale da bi publiku koja nas voli mogli da edukujemo i zadovoljimo na pravi način i stvorimo dobro pozorište", kaže Hubač.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.