Mali muzej među elitom Evrope

Izvor: Politika, 27.Apr.2012, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali muzej među elitom Evrope

U najužem krugu nominovanih za „Evropski muzej godine” je i prijepoljski – najmanji i najmlađi u Srbiji

Grad Penafile u Portugaliji biće 19. maja, na Međunarodni dan muzeja, domaćin prestižnog evropskog izbora na kome će i Srbija, prvi put u njenoj dugoj muzejskoj delatnosti, imati zapaženo mesto – njen mali muzej stigao je u samo finale izbora. Muzejski forum Evrope, naime, tada proglašava „Evropski muzej godine”, a u najužem krugu nominovanih je Muzej iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Prijepolja, najmanji i najmlađi u Srbiji.

Direktor prijepoljskog muzeja Slavoljub Bato Pušica (60), istoričar, već 19 godina je na čelu te ustanove, i najzaslužniji je za ovo smelo nadmetanje u žestokoj konkurenciji 46 muzeja iz evropskih metropola. Pušica je, praktično, duša i srce te ustanove, u kojoj je, uz etnologa, jedini muzejski stručnjak, među samo šestoro zaposlenih. Vredne poduhvate podržane od Ministarstva za kulturu – a mnogo ih je u radu muzeja osnovanog 1991. godine – nosio je na svojim leđima: pisao projekte, tragao terenima limske doline, zorom ustajao i u dotrajalom „jugu” neumorno vozio i vodio po bespućima akademike, istraživače i majstore, obnavljao propale spomenike, organizovao dešavanja u ustanovi… Ovih dana, umesto da se u miru sprema za istorijski događaj u Portugaliji i svoje desetominutno obraćanje pred 300 najkompetentnijih muzejskih stručnjaka iz sveta, preokupiran je traganjem za spomenicima po vrletima Goleša kod Priboja, redovnim direktorskim zaduženjima, organizacijom postavki Muzeja Vojvodine i dela Mehmeda Slezovića u Prijepolju...

Šta je sudijama Evropskog muzejskog foruma predstavljeno kao najvrednije iz rada muzeja kad su u oktobru posetili ustanovu i otišli zadovoljni, uvrstivši vas potom u finaliste?

Kad sam pre četiri godine, kao predsednik IKOM-a Srbije, u Parizu pročitao uslove konkursa za izbor „Evropskog muzeja godine”, dotle smatrajući da je to nemoguća misija za ma koji naš muzej, video sam ipak, da neke zahteve Muzej iz Prijepolja već ispunjava: projektima, opremljenošću po najzahtevnijim standardima, multikulturalnošću, bogatstvom dešavanja. Prošle godine poslao sam obimnu dokumentaciju na konkurs za tu nagradu. Prvo su nas obavestili da smo postali jedan od 46 kandidata, pa su sudije iz Liverpula dolazile da navode provere, a sada smo već u vrhu, na ponos kulturi Srbije. 

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 28. aprila. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

Branko Pejović

objavljeno: 28.04.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.