Lutkarska priča o lepoti različitosti

Izvor: Blic, 26.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lutkarska priča o lepoti različitosti

Na Svetski dan pozorišta, 27. marta, u Malom pozorištu „Duško Radović" je premijera predstave „Ko je Loret" Florens Kadije u režiji Katarine Petrović, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u ovom teatru gde je bilo reči i o obeležavanju šest decenija ovog pozorišta, kao i o rekonstrukciji zgrade koja već više od dve godine nikako da počne.

Glavna junakinja predstave „Ko je Loret" je devojčica bolesna od Daunovog sindroma, a kako kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u umetničkoj ekipi, reč je o scenskoj priči kojom se apostrofira fenomen različitosti, odnosno bogatstvo koje on nudi ako je oslonjen na toleranciju. „Svi smo deo jednog sveta", ističe Milena Depolo koja potpisuje dramatizaciju. Reč je o lutkarskoj predstavi za koju režiju potpisuje Katarina Petrović, scenu, kostim i kreaciju lutaka Filip Jevtić, a muziku Vlada Petričević. Uloge tumače Jelena Ilić, Tatjana Stanković, Aleksandra Anđelković i drugi. Rekonstrukcija ovog pozorišta, kako su rekle Ivana Avžner, gradski sekretar za kulturu, i Anja Suša, upravnik Pozorišta „Duško Radović", trebalo bi uskoro da počne. Svojevremeno je rečeno da se „Duško Radović" izmesti u bioskop „Jugoslavija" u Novom Beogradu dok se rekonstrukcija ne završi, što je prvobitno iziskivalo sređivanje bioskopske dvorane. Od 2007. raspisana su i poništena dva tendera. Sada čitav projekat vodi agencija za investicije gradske uprave koja raspisuje novi tender, a do proslave jubileja, 23. oktobra, trebalo bi da svi detalji budu poznati. Gruba procena je da će za sređivanje „Jugoslavije" trebati oko godinu dana i, potom, isto toliko za zgradu u Aberdarevoj. U godini jubileja ovo pozorište će, između ostalog, biti okrenuto klasičnim delima (Šekspir, Pirandelo") rađenim na način primeren deci i mladima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Lutkarska predstava Ko je Loret

Izvor: B92, 25.Mar.2009, 15:37

Lutkarska predstava "Ko je Loret", u režiji Katarine Petrović, premijerno će biti izvedena 27. marta, na Svetski dan pozorišta, na sceni Malog pozorišta "Duško Radović" u Beogradu...Priču francuske autorke Florans Kadije "Ko je Loret", o devojčici s Daunovim sindromom, dramatizovala je Milena...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.