Izvor: RTS, 24.Nov.2020, 13:06

Ljubivoje Ršumović na virtuelnom Danu zahvalnosti sa decom iz dijaspore

Zahvaljujući ideji onlajn škole srpskog jezika, kulture i tradicije „Sava“, srpska deca u dijaspori će ove godine imati priliku da uživaju u neobičnoj proslavi njima dobro poznatog praznika.
Dan zahvalnosti ima dugu tradiciju i veliki značaj u Americi, gde živi najveći broj đaka ove škole. Proslava svih praznika je ograničena i mnoga deca će vreme darivanja i slavlja provesti u izolaciji.

Zbog toga je, više nego ikad pre, bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potrebno smisliti za njih nešto vedro, edukativno i nezaboravno – baš kao što su stihovi našeg velikog pesnika Ljubivoja Ršumovića.
U petak 27. novembra u 18 časova po beogradskom vremenu, Ljubivoje Ršumović će biti gost prvog virtuelnog Dana zahvalnosti. Organizatori se nadaju da će manifestacija postati tradicionalna i da će nastaviti da traje i u nekim boljim vremenima, jer su u njoj spojeni najbolji elementi različitih kultura i kvalitetno pesništvo za decu na kojoj su odrastale (i odrastaju) mnoge generacije u Srbiji.
Uz to, Ršumova poezija se uči na časovima srpskog jezika u onlajn školi "Sava" na svim nivoima znanja, što je bio razlog više da on bude odabran kao prvi gost na proslavi i da mu se mališani zahvale na svim divnim stihovima uz koje rastu.
Počasni gosti na događaju biće predstavnici Dečjeg kulturnog centra Beograda. Oni će predstaviti svoj aktuelni konkurs "Domovina se brani lepotom i znanjem", koji je takođe podstaknut stihovima čuvenog dečjeg pesnika.
Na konkursu mogu učestvovati deca širom Srbije i dijaspore i sprovodi se u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju. Veseloj proslavi će se pridružiti i hor Dečjeg kulturnog centra i izvesti pesmu Domovina se brani lepotom.
Deca širom dijaspore, ali i njihovi drugari koji žive u Srbiji, pozvana su na ovu veselu interaktivnu književnu radionicu putem aplikacije Zum. Ljubivoje Ršumović će se družiti sa mališanima i učiniti ovaj praznik nezaboravnim.
Deca koja na proslavi izrecituju neku Ršumovu pesmu, dobiće na dar vrednu knjigu sa potpisom čuvenog pesnika. Postoji mogućnost i da roditelji pošalju video snimak deteta kako recituje Ršumovu pesmu koju najviše voli, pa će i oni biti nagrađeni knjigom.
Svi zainteresovani mogu poslati prijave za učešće i snimke na mejl radionice@savaedu.com najkasnije do četvrtka, 26. novembra, u ponoć.
Među knjigama koje će deca dobiti na dar nalaze se dve knjige izbora poezije za decu Dete sa sedam jezika i Odakle su delije i knjiga priča iz detinjstva Tri čvora na trepavici.
U okviru proslave će biti organizovana i tombola na kojoj će se deliti prigodni pokloni. Tombolu vode dve vesele ćurke od kojih je jedna pesnik u duši i nada se da će oduševiti Ršuma svojim stihovima. Događaj će biti praćen na društvenim mrežama škole "Sava".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.