Ljubavni život antiheroja

Izvor: Politika, 19.Maj.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubavni život antiheroja

Moji junaci su ogrezli u nevolje, ali imaju životne instinkte i želju za srećom u ovom svetu, kaže francuski reditelj Žak Odijar koji se takmiči sa filmom „Rđa i kost”, inspirisanim prozom Krejga Dejvidsona

65. KAN

Kan- Francuski reditelj Žak Odijar, posle nagrade za film „Prorok” 2009. godine, vratio se u Kan sa raskošnim filmom „Rđa i kost” („Rust&Bone”), ljubavnom pričom koja se rađa iz nasilne i tragične svakodnevice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u kojem ulogu trenera kitova-ubica koja je u nesreći ostala bez obe noge, tumači Marion Kotijar, francuska glumačka zvezda u velikom internacionalnom usponu. Onaće uskoro zaigrati i u novom filmu iranskog reditelja Asghara Farhadija.

Odijarov film za sada je najbolje prošao kod francuske publike, dok je kritika podeljena, što je i inače uobičajeno za ovog francuskog autora, koji za „Politiku” govori o svojoj zaljubljenosti u filmove koji mire umetnost i zabavu.

Prethodni film snimili ste u minimalističkom, mračnom zatvorskom prostoru bez žena, a sada ste nam otvorili široki ekran, sa puno svetla i sa ljubavnom pričom?

Posle mračnog, zatvorenog sveta u „Proroku”, moj koscenarista Tomas Bidegen i ja, razmišljali smo o adaptaciji jedne od kratkih priča „Rđa i kost” Krejga Dejvidsona, čije književne kvalitete cenim, imajući u vidu ljubavnu priču u univerzumu sveopšte degradacije. U Dejvidsonovoj prozi ima humornih boja i tu smo atmosferu zadržali, ali smo dopisali dva glavna lika – Stefani i Alija. Oni u knjizi kratkih priča ne postoje.

Ono što je sličnost između „Proroka” i filma „Rđa i kost” je nasilna strana i prirode i ljudskih bića?

Imam problem sa snimanjem nasilja. Ne volim ga a stalno mu se vraćam, jer živimo u doba krize, u nasilnom društvu koje je postalo gotovo varvarsko i u kojem ljudi jedu iz smeća i prodaju organe da bi preživeli. U „Proroku” junaci iz otvorenog ulaze u zatvoreni svet nasilja, dok se u filmu „Rđa i kost” ono reflektuje kroz fizičku snagu glavnog junaka, učesnika u brutalnim i krvavim borbama kako bi zaradio za život. I glavna junakinja je povezana sa nasiljem. Zbog jednog pogrešnog poteza strada usled nasilne snage prirode i ostaje bez nogu, ali s druge strane ona se divi Aliju zbog hrabrosti kojupokazuje u nasilju. Ovi likovi su ogrezli u nevoljama, ali imaju životne instinkte i želju za srećom u ovom svetu, što je danas realnost za mnoge ljude

I jedno i drugo su antiheroji koje Vi navodite na duhovno preispitivanje?

To i jeste osnova svih dramskih umetnosti. Likovi koji prolaze kroz velike promene. Od arogantne princeze sa početka filma, Stefani će se polako pretvoriti u ženu sposobnu da se izbori za sebe posle nesreće, zahvaljujući kojoj je pronašla ljubav. Ali, koji je determinisan svojim telom i nedostatkom reči, naučiće da voli. Mišljenja sam da je bolje krenuti od junaka koji se bore negde sa margina dramaturške progresije. Volim da počnem sa ljudima čije heroične vrednosti nisu očigledne, čija je virilnost poražena, a telo izreckano. U tom smislu oni jesu antiheroji.

Igraju ih Marion Kotijar zvezda na snažnoj uzlaznoj putanji i malo poznati a izvrsni Matijas Šenerc?

Još tokom pisanja scenarija pomišljao sam na Marion Kotijar kojoj se divim zbog uloge u filmu „Život u ružičastom”. Za ulogu Alija dugo sam tražio glumca među naturščicima, uličnim bokserima, što je bio dug i težak proces jer su svi oni zgledali suviše realistično. Spasio me je moj kasting direktor koji mi je pokazao film „Bullhead” u kojem igra Matijas, posle čega sam znao da je on taj.

Kako se Marion pripremala za ulogu trenera kitova-ubica?

Marion se izvrsno snašla, a veliku pomoć imali smo u profesionalcima iz „Marinlenda”, zabavnog vodenog parka. Najveći problem bio je da uskladimo slobodne termine i Marion i „Marinlenda”, sve drugo je bilo daleko lakše. Imali smo u Parizu intenzivne pripreme, a kada smo se preselili u Kan i Nicu, sve je išlo brzo i efektno.

Film je raskošno i dinamično snimljen i konstruisan tako da pomiri umetnost sa zabavom?

Moguće je snimiti autorski film koji je istovremeno zabavan. Kao filmski stvaralac i zaljubljenik u film, ja stvaram miks zabavnih filmova i umetnosti. To me očarava i zadovoljava...

----------------------------------------------------------------------

Tornado zvani Džeki Čen

Uvek nasmejani Džeki Čen juče u Kanu

Kan- Sa mnom su vam uvek neki problemi. Slavu sam stekao kao akcioni junak, onda sam se u poslednjih deset godina upinjao da se etabliram kao ozbiljan dramski glumac, da bi mi na kraju dobacivali kako sam zapravo prestar za akcione scene i da zato hoću da glumim. E, neće biti tako, rekao sam sebi i zato sam snimio ovu furiozno uzbudljivu akciju zvanu „Kineski zodijak” u kojojnema vratolomije koju ne radim. Ja starac? Ma hajte,molim vas! – izjavio je juče Džeki Čen u prepunom salonu Grand, kanskog Hotela „Karlton”, promovišući akcioni spektakl koji će pred publiku stići 12.12.2012. Osim što u njemu glumi, Džeki Čen ovaj film potpisuje i kao reditelj, scenarista i producent, na radost mnogih vernih obožavalaca koje ima širom sveta.

Dubravka Lakić

objavljeno: 20.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.