Ljubav prema begešu pretvorio u zanat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jan.2020, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubav prema begešu pretvorio u zanat

Malo je onih koji osim što sviraju instrument i izrađuju isti i to u sedmoj deceniji života. Ivan Vidaković iz Sonte, meštanima poznat kao Peja koji svira begeš, ljubav prema sviranju pretvorio je u hobi izrade ovog instrumenta. Naša ekipa je posetila ovog vremešnog majstora, koji kaže da nikad nije kasno da čovek isproba šta sve sa svojih deset prstiju ume i zna.

Oduvek je voleo begeš, a počeo ga je svirati u 51 godini i to na instrumentu koji je pozajmljivao, priča >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ivan Vidaković Peja iz Sonte, koji se zbog ljubavi, znatiželje i potrebe latio alata i zanata kako bi instrument napravio prvenstveno za sebe. Za izradu jednog basa potrebno je oko četiri meseca ručnog rada, a najteže je postići akustiku koju daje materijal od javora. Kako ga je gotovo nemoguće nabaviti, dobra zamena je orah ili divlja trešnja.

"Najteže mi je kada trebam savijati stranice od begeša i kada moram izvući potrebnu debljinu od materijala, jer se stranice ne mogu raditi sa furniranim materijalima. Imam nekoliko svojih mašina na kojima to sečem i radim, ostalo sve ide ručno.To mi je najzahtevnije, ali ni lepljenje nije baš lako. Obično se lepi sa tutkalom, pa se nakon toga rade ostale završnice", rekao je Ivan Vidaković Peja iz Sonte.

Peja kaže da ne bi uspeo napraviti prvi begeš, da mu znanje nije preneo prijatelj i poznavalac izrade instrumenata.

"Najveći na begešu je vrat, on je ujedno i najzahtevniji. Da bi se vrat postavio pravilno u odnosu na telo basa, potrebno je znanje, veština i dobra izrada. Još uvek dolazim kod Peje kada radi begeš da mu pokažem neke stvari, ali biće on dobar majstor... ", rekao je Stanko Klecin, majstor za izradu instrumenata.

Kada je savladao zanat, počeo je da popravlja oštećene i izrađuje nove begeše.

"Tražio sam stalno bolji zvuk. gde god sam bio uočio grešku, trudio sam da je ispravim. Bilo je begeša koje sam napravio, pa ponovo rastavio, kako bih uradio posao tako da zvuk bude što bolji..Evo, dvanaest godina kako sam počeo da sviram i skoro toliko se bavim učenjem i izradom begeša", izjavio je Ivan Vidaković Peja iz Sonte.

I ako nastaju u skromnoj radionici, Pejini instrumenti život nastavljaju dalje u kafani. Tu gde ih izrađuje, uvek je veselo, jer su često društvo sonćanski biseri. A, dok je muzike, biće i novih begeša.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.