Lifka Simjanoviću i Žan Mark Baru

Izvor: B92, 12.Jun.2012, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lifka" Simjanoviću i Žan Mark Baru

Francuski glumac, reditelj, scenarista i producent Žan Mark Bar (Jean-Marc Barr) i srpski kompozitor i muzičar Zoran Simjanović dobitnici su ovogodišnje nagrade "Aleksandar Lifka" koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Kako je saopštila direkcija ovog Festivala, laureatima će nagrade biti uručene na 19. Festivalu evropskog filma Palić koji će se održati od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici.

Prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine je ova prestižna nagrada dodeljena kultnom hrvatskom reditelju Lordanu Zafranoviću i čuvenom srpskom reditelju Srđanu Karanoviću.

Francuski umetnik Bar studirao je filozofiju na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu, Pariskom konzervatorijumu i Sorboni, a dramsku umetnost u Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu.

Prvo glumačko iskustvo stekao je u pozorištu, u Francuskoj, sredinom 1980-ih, da bi dalji glumački put nastavio na televiziji i filmu zapaženim ulogama u filmovima "Nada i slava" (1987) reditelja Džona Burmana, "Veliko plavetnilo" (1988) Lika Besona koji mu je doneo svetsku popularnost.

Žan Mark Bar je 1991. godine glumio u filmu kontroverznog danskog reditelja Larsa fon Trira "Evropa" što je predstavljalo početak njegove buduće plodne saradnje sa ovim danskim rediteljem. Takođe je sarađivao sa rediteljem Zafranovićem i mladim Bojanom Vuletićem.

Bar je kao reditelj debitovao 1999. godine filmom "Ljubavnici" za koji je iste godine nagradjen specijalnim FIPRESCI priznanjem na festivalu Young East European Cinema.

Srpski kompozitor i muzičar Simjanović bavi se muzikom u okviru različitih žanrova. Sa svojim rok sastavima "Siluete" i "Elipse" započeo je istoriju srpskog rokenrola 60-ih, pisao je i pop kompozicije za prijatelje pevače.

Scenskom muzikom je počeo da se bavi 1975. godine i od tada je uradio muziku za 61 igrani film, više od 50 TV filmova i serija, više ode 50 crtanih i kratkih filmova i više od 500 reklamnih spotova, kao i za 30 predstava u svim beogradskim pozorištima.

Filmovi za koje je Simjanović pisao muziku osvajali su nagrade na svim velikim svetskim festivalima (Kan, Venecija, Montreal, Manila, San Sebastijan, Valensija, Korzika, Istambul i drugi).
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jean-Marc Barr i Zoran Simjanović dobitnici nagrade Aleksandar Lifka

Izvor: Popboks, 12.Jun.2012

Nagradu Aleksandar Lifka, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, ove godine će dobiti francuski glumac, reditelj i producent Jean-Marc Barr i srpski kompozitor i muzičar Zoran Simjanović. Laureatima će nagrade biti uručene na Festivalu.

Nastavak na Popboks...

Žan Mark Baru i Simjanoviću nagrada Aleksandar Lifka

Izvor: Glas javnosti, 12.Jun.2012

BEOGRAD - Francuski glumac i reditelj Žan Mark Bar (Jean-Marc Barr) i kompozitor Zoran Simjanović dobitnici su nagrade Festivala evropskog filma Palić "Aleksandar Lifka" za 2012. godinu...Kako je navedeno u saopštenju, laureatima će nagrade biti uručene na festivalu koji će biti održan na više...

Nastavak na Glas javnosti...

Lifka Baru i Simjanoviću

Izvor: SEEcult.org, 12.Jun.2012

Prestižnu nagradu 'Aleksandar Lifka' Festivala evropskog filma Palić, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, ove godine dobili su francuski glumac, reditelj i producent Žan Mark Bar (Jean-Marc Barr) i srpski kompozitor i muzičar Zoran Simjanović. Nagrada će im biti uručena...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.