Lice revolucije otvara Beldocs

Izvor: B92, 23.Apr.2012, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lice revolucije" otvara Beldocs

Dokumentarno-igrani film reditelja, scenariste i producenta Vladimira Milovanovića "Lice revolucije" biće premijerno prikazan 4. maja, u Sava centru, na otvaranju festivala Beldocs, najavili su organizatori.

Film je je proizašao iz radionice koju su pri Muzeju savremene umetnosti u Beogradu organizovali Zoran Erić i Stevan Vuković, dok je mentor bio Želimir Žilnik.

Milovanović se u svom ostvarenju bavi studentskim pokretom "Otpor" koji je bio jedan od ključnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << društveno-političkih faktora koji su doveli do pada režima Slobodana Miloševića.

Film govori o Branku Iliću, njegovom angažovanju tokom petooktobarskih promena, ali i o njegovoj životu 10 godina kasnije.

"Motiv razočaranosti revolucijom sam preslikao na svoj život, a priča o 'Otporu' i post-petooktobarskoj Srbiji nekako je izašla u prvi plan", objasnio je Milovanović.

On je dodao da su proveli dve godine snimajući i montirajući film koji traje oko 70 minuta, a u celom procesu je učestvovalo oko 70 ljudi od kojih niko nije uzeo honorar za svoj posao.

Branko Ilić bio je jedan od predvodnika pobune protiv Miloševićevog režima u Srbiji u periodu od 1998. do 2000. godine i lider studentskog pokreta "Otpor".

Hapšen je i pretučen više puta, a za svoju borbu je 2000. u ime "Otpora" primio MTV nagradu "Free your mind". Tačno 10 godina posle petooktobarske revolucije, Branko se vraća u Beograd iz dobrovoljnog izgnanstva u rodnom Arilju, zapošljava se kao šanker i privremeno useljava kod Švabe, starog prijatelja iz vremena protesta.

Švaba i Branko odlučuju da 5. oktobra obeleže desetogodišnjicu pada Miloševićevog režima isped Skupštine Srbije.

Posle akcije, u preplitanju stvarnih i izmišljenih ličnosti i dogadjaja, "padaju maske traumatizovanog srpskog društva zaglavljenog u tranziciji izmedju socijalizma i kapitalizma", ostavljajući gledaocima mogućnost da sami povuku granicu izmedju dokumentarnog i fiktivnog.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.