Leto 2013: Ima li nade za Holivud?

Izvor: B92, 12.Avg.2013, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leto 2013: Ima li nade za Holivud?

Uprkos debaklu najavljivanih letnjih blokbastera, holivudska filmska mašinerija svim silama trudi se da zabeleži što veću zaradu, a poslednji adut je najnoviji filmski hit “Elizijum” (Elysium).

Novo ostvarenje reditelja Nila Blomkampa sa Metom Dejmonom u glavnoj ulozi, premijerno je prikazano 9. avgusta u SAD, zaradivši 30.5 miliona dolara tokom prvog vikenda prikazivanja. To je bilo dovoljno da se film nađe na prvom mestu aktuelne boks ofis liste, prenosi BBC.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ostvarena zarada podudara se sa očekivanjima producenata i filmskog studija Soni koji su u ovaj naučno-fantastični spektakl uložili 115 miliona dolara.

Šef distribucije u Soniju, Rori Bruer, tvrdi da će “Elizijum” biti veoma profitabilno ostvarenje, dodajući da će film na internacionalnom planu ostvariti veliku pobedu. Tome bi mogle da doprinesu i prve, mahom pozitivne kritike, koje film ocenjuju kao jedan od retkih ovogodišnjih SF filmova koji osim dobre akcije imaju i uverljivu priču i dobre likove.

Ipak, pomenuta zarada nije ništa u poređenju sa onom koju je zabeležio prošli Blomkampov film “Distrikt 9”. Naime, taj niskobudžetni film tokom prvog vikenda prikazivanja 2009. zaradio je, na iznenađenje mnogih, 37.3 miliona dolara.

Drugo mesto, s obzirom na ostvarene zarade tokom vikenda, zauzela je komedija “Mi smo Milerovi” (26.6 miliona dolara), dok je na trećem mestu Diznijevo ostvarenje “Avioni” (22.5 miliona dolara).

Premda ovi rezultati nisu u rangu najboljih dana Holivuda, svakako su došli kao tračak nade na kraju posrnulog leta. Ove godine, čini se više nego prethodnih, očekivani hitovi zabeležili su rekordno male zarade.

Dovoljno je samo nabrojati filmove “Usamljeni rendžer”, “Posle Zemlje” i “Turbo”, koji su uprkos velikim glumačkim imenima i promotivnim kampanjama, zabeležili prilično zanemarljivu zaradu.

Holivudske filmadžije ipak imaju razloge za slavlje jer sveukupna zarada ove godine do sada iznosi 4.1 milijardu dolara, što je za “svega” trista miliona dolara manje od prošle godine. Tome su anjviše doprineli filmovi “Svetski rat Z” i “Ovo je kraj” kao i nastavci animiranih ostavrenja “Grozni ja 2” i “Univerzitet za monstrume”.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

“Elizijum” i “Mi smo Milerovi” na vrhu BoxOffice liste!

Izvor: ItRešenja.com, 13.Avg.2013, 12:21

Na samom vrhu svetske BoxOffice liste nalaze se dva filma koje Tuck dovodi u naše bioskope, “Elizijum” (Elysium) i “Mi smo Milerovi” (We Are The Millers)! Na prvom mestu je akcija sa Metom Dejmonom u glavnoj ulozi! U prvom vikendu …The post “Elizijum” i “Mi smo Milerovi” na vrhu BoxOffice...

Nastavak na ItRešenja.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.