Lenjingradski kauboji u Beogradu

Izvor: B92, 10.Maj.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lenjingradski kauboji u Beogradu

Finski rok sastav "Lenjngradski kauboji" (Leningrad Cowboys) nastupio je prvi put u Srbiji u beogradskom Domu sindikata, gde ih polupuna dvorana nije sprečila da raspoloženo prirede nesvakidašnji rokenrol šou ispunjen uvrnutim kostimima i nadahnutim obradama svetskih hitova.

Deset "Lenjingradskih kauboja" sviralo je nešto preko sat i po, uz jedan bis, u njima svojstvenim izduženim rokabili frizurama, šarenim odelima i groteskno dugim špicastim cipelama, i uz pomoć dve plesaciče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Lenjingradske kaubojke".

Obrade svetskih klasika poput "Back In the USSR", "Sweet Home Alabama", "Gimme All Your Lovin'", "Whiskey In a Jar" ili "Perfect Day", "Kauboji" su od početka koncerta nastojali da pretaču jednu u drugu ne dozvoljavajući publici da u pauzama aplauzima vrednuje nastup.

Kako je njihov prvi koncert pred srpskom publikom odmicao, prvobitno nategnuta atmosfera u dvorani je sve više popuštala, ponajviše zahvaljujući odličnoj svirci i neprekidnom šegačenju pevača Tipe Džonsona, koji je pozivao publiku čas da ustane i "digne zadnjice" iz stolica, čas da "spuste zadnjice" natrag, ovisno o raspoloženju potrebnom za određenu pesmu.

Džonson je u više navrata silazio u publiku nudeći posetiocima priliku da zapevaju sa "Lenjingradskim kaubojima", a gitaru u obliku traktora privremeno je posudio dečaku Savi,koji se potom popeo i bar pola sata proveo na bini oponašajući gitariste, koji su mu često prilazili i stajali uz njega dok su svirali.

Iako su promoteri obećali besplatne ulaznice svakom ko se pojavi kao dvojnik "Lenjingradskih kauboja", na taj poziv se delimično odazvao jedan mladić namestivši prilično uverljivo samo "kaubojsku" frizuru. To je ipak bilo dovoljno da ga kvalifikuje da se popne na binu i sa Džonsonom otpeva i otpleše "Smoke On the Water". U znak zahvalnosti Džonson je srpskom "Lenjingradskom kauboju" pokonio bocu piva.

"Ne znam da li vi znate, ali mi znamo da nam je ovo pri put da smo u Beogradu. Drago nam je što smo tu, a biće i vama, jer ćete jednog dana pričati unucima da ste gledali 'Lenjingradske kauboje' kad su prvi put svirali u Srbiji", rekao je Džonson.

Kao posebno iznenađenje publici za svoj prvi koncert u Srbiji, Finci su se postarali da dovedu kralja rokenrola Elvisa, u liku svog korpulentnog ritam gitariste preobučenog u beli triko sa plaštom, za pesmu "Easy Livin'".

U završnici zvaničnog dela koncerta bend je izveo poznati slager Toma Džonsa "Delilah" kao i pesmu "Those Were the Days", da bi se posle kraće pauze uz burne uzvike odobravanja vratili na bis za "Eloise" i klasik Dejvida Bouvija "Starman".

Vrhunac večeri bila je stara ruska pesma "Poljuško polje" od koje se orila dvorana, a njeno višeminutno izvođenje kulminiralo je kada se na poziv benda na binu popelo da pleše dvadesetak posetilaca, koji nisu propustili ni priliku da se rukuju ili slikaju sa "Lenjingradskim kaubojima".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lenjingradski kauboji svirali prvi put u Beogradu

Izvor: NaDlanu.com, 10.Maj.2009

BEOGRAD, 10. maja 2009. (Beta) - Finski rok sastav "Lenjngradski kauboji" (Leningrad Cowboys) nastupio je prvi put u Srbiji u subotu uvece u beogradskom Domu sindikata, gde ih polupuna dvorana nije sprečila da raspoloženo prirede nesvakidašnji rokenrol šou ispunjen uvrnutim kostimima i nadahnutim...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.