Legat profesora Zorana Gluščevića u Adligatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2019, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legat profesora Zorana Gluščevića u Adligatu

Legat poznatog profesora Univerziteta u Beogradu, Zorana Gluščevića i njegove supruge Milke Lučić Gluščević, poklonjen je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", saopštili su iz Adligata.

Glušćević se bavio nemačkom književnošću, prevođenjem, pisanjem eseja, studija i kritika kao i drama za radio i televiziju...

Važio je za najboljeg poznavaoca dela Hermana Hesea i Franca Kafke kod nas. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i priznanja a bio je i član mnogih prestižnih literarnih žirija.

Bio je urednik u nekoliko izdavačkih kuća i listova, među kojima su list Umetnost i kritika, Izdavačko preduzeće Vuk Karadžić, Izdavački zavod Jugoslavija, i Književne novine.

Za sobom je ostavio tridesetak književnih dela, a upamćen je i kao jedan od naših najvećih germanista.

Legat je osnovala udovica Milka Lučić Gluščević, dugogodišnja urednica Kulturnog dodatka lista Politika.

Kakvo je knjižno blago na policama lične biblioteke sabrao Zoran Gluščević, znameniti srpski pisac, književni i likovni kritičar govori i činjenica da se radi o više od četiri hiljade jedinica građe.

Naročito se ističu zbirke knjige o Nemačkoj i Grčkoj, kao i Geteu i Kafki.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.