Kusturica: Ne dozvolimo da srpski jezik postane žrtva engleskog

Izvor: RTS, 15.Sep.2019, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusturica: Ne dozvolimo da srpski jezik postane žrtva engleskog

Na saborištu u Tršiću završen je 86. Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija u našoj zemlji. Ove godine u ulozi počasnog besednika našao se reditelj Emir Kusturica.
Ne smemo dozvoliti da srpski jezik postane žrtva engleskog, poručuje Emir Kusturica, uz ocenu da je u vreme rijaliti programa i iskrivljenih društvenih vrednosti, Vukov sabor manifestacija od velikog značaja. Spas >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jezika vidi u literaturi.

"Ipak će literatura, imamo dobre pisce, biti ta koja će u budućnosti biti presudna za pamćenje koje se odvija na osnovi dostignuća Vuka Karadžića", istakao je Emir Kusturica.
A Vukova dostignuća u očuvanju nacionalnog identiteta su, kažu, nemerljiva. Upravo zbog toga, od 1933. godine njegov zavičaj čuva zaostavštinu, prenosi je na nove generacije, ali i na one koji srpski jezik šire po svetu.
"Svako prostiranje prepoznatljivih ideja ovog jezikoslovca preko slavističara širom sveta daje nam veću snagu, jer tako i naša Loznica i Srbija postaje bolja, značajnija i prepoznatljivija", kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.
Tokom sedam dana saborovanja u Tršiću, Loznici i Beogradu, održano je više od dvadeset različitih programa koji su, osim srpskog jezika, bili posvećeni i obeležavanju osam vekova autokefanosti Srpske pravoslavne crkve.
Iz Vukovog rodnog kraja i ove godine poručuju da se snaga jednog naroda meri time u kojoj meri čuva svoju kulturu, jezik i pismo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kusturica: Ne smemo dozvoliti da srpski jezik postane žrtva engleskog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2019

Najstarija kulturna manifestacija u našoj zemlji, 86. Vukov sabor u Tršiću završen je posle sedam dana uz poruku da se snaga jednog naroda meri time u kojoj meri čuva svoju kulturu, jezik i pismo..."Svako prostiranje prepoznatljivih ideja ovog jezikoslovca preko slavističara širom sveta daje nam...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.