Izvor: RTS, 08.Jul.2020, 06:12

Kulturni život preseljen u galerije

Zbog pandemije svi koncerti, festivali i tek otvorene pozorišne scene zatvoreni su ovog leta. Čitav kulturni život preselio se u galerije, uz sve mere zaštite.
U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti 140 radova koje je ostavio kao poklon Aleksandar Deroko sada su temelj umetničke zbirke SANU.

Čuveni Beograđanin, bio je pravi renesansni intelektualac, arhitekta, pisac, likovni umetnik, istraživač.
"Od onih najstarijih iz dvadesetih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina kada je počinjao da putuje Srbijom sa Rastkom Petrovićem i onda sam beleži radove na terenu", kaže Jelena Mežinski Milovanović, autorka izložbe u Galeriji SANU.
Prvi put u javnosti su dokumentarne fotografije "Tanjug javlja, rat je završen". Prva generacija Tanjugovih foto-reportera krajem 1944. godine, beležila je tadašnju situaciju u glavnom gradu Jugoslavije. Zasedanje skupština, prvih kulturno-umetnčkih priredbi ali i potrestnih scena logora u Jasenovcu.
Danas, za vreme epidemije, slovenački fotografi od svakodnevnice prave umetnička dela.
"Kultura živi, iako smo sad više manje zatvoreni, treba da se obaveste ljudi da su oni još tu,  da treba da razmišljamo i o drugim stvarima. Treba da se da ljudima nešto lepo. Doneli smo slovenačku fotografiju u najveću, najglavniju ulicu u Beogradu Knez Mihajlovu", kaže Irena Herak iz Ambasade Republike Slovenije.
Umetnici su pronašli put do stvaranja svojih dela, a publika će sada moći da ih gleda na izložbama uz obavezno nošenje maski.
Otvaraju se i muzeji u svetu. Za najposećeniji Luvr, pre dve godine prodato je čak 10 miliona ulaznica, a sada se nadaju da će dostići bar 20 odsto tog broja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.