Kulturna politika kao prioritet

Izvor: Politika, 15.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kulturna politika kao prioritet

Uspostavljanje kulturne politike jedan je od najvažnijih prioriteta Ministarstva kulture, saopštio je ministar Vojislav Brajović na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Republike Srbije. Povodom sto dana rada, ministar Brajović izjavio je da će kompaktan tim Ministarstva kulture u narednom periodu, između ostalog, raditi na dinamičnom razvoju centara kulture na celoj teritoriji republike, otvaranju novih radnih mesta, aktivnom učešću u međunarodnim kulturnim tokovima i očuvanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kulturne baštine.

– Ne postoji dramatično uvećanje, već dramatično smanjenje budžeta i to je ono što će ugroziti našu kulturu. Neophodan nam je veći budžet. Mislim da imamo dobro razumevanje u Ministarstvu finansija i da već možemo očekivati veća sredstva za 2008. godinu, rekao je Brajović.

Podsetivši na jaku aktivnost u okviru zakonodavnog rada, Ivana Stefanović, državni sekretar, naglasila je da je pripremljen paket prioritetnih zakona, od kojih je najvažniji onaj o kulturi. Njegov nacrt biće predstavljen 24. septembra na sajtu Ministarstva kulture. Prema rečima državnog sekretara, Ministarstvo će u narednom periodu pokušati da izbalansira tradicionalno i avangardno, a veliku pažnju posvetiće i samostalnim umetnicima.

Ivana Stefanović posebno je zadovoljna radom Sektora za međunarodnu saradnju koji je permanentnim delovanjem vratio našu kulturu na međunarodnu scenu.

Pored mnogobrojnih uspešnih projekata, Ivana Stefanović izdvojila je izložbu savremene umetničke fotografije u Strazburu, kao i centralnu evropsku manifestaciju Dana evropske baštine koja će se ove godine održati od 20. do 22. septembra u Beogradu. Veliku uspeh postigao je i Sektor za zaštitu kulturne baštine čijim je angažmanom Gamzigrad (Feliks Romulijana) našao svoje zasluženo mesto na Uneskovoj svetskoj listi spomenika kulturne baštine. Takođe, urađen je i projekat "Itinerarium Romanum in Serbia", koji povezuje rimske gradove na teritoriji Srbije.

Prema rečima državnog sekretara, rešen je jedan od najvećih problema – otkup knjige. Obezbeđena su sredstva za otkup dela na ime publikacija objavljenih u 2006. godini. Raspisan je novi, a poništen stari konkurs. Otkup će realizovati Narodna biblioteka Srbije primenjujući model dvostepene selekcije odnosno, prvu selekciju naslova obaviće stručna komisija, a drugu same biblioteke shodno svojim potrebama.

– Prethodnih sto dana najviše smo se bavili planovima za 2008. godinu. Ideja nam je da osnujemo nekoliko centara, kao što su centar za knjigu, muziku, ples, konzervaciju, koji će doprineti razvoju stvaralaštva u svim granama umetnosti. U ministarstvu su do sada formirane dve od devet radnih grupa – za decentralizaciju i digitalizaciju, koje će poboljšati saradnju sa stručnom javnošću, zaključila je Ivana Stefanović.

-----------------------------------------------------------

Za dostojanstvenu starost

Na pitanje šta će biti sa nacionalnim penzijama o kojima je bilo mnogo priča u medijima, ministar kulture Vojislav Brajović rekao je da je Ministarstvo kulture pronašlo bolje rešenje koje će uskoro razmatrati republički odbor za finansije. Naime, ako poslanici usvoje ovaj predlog, određena svota novca iz budžeta biće dodata na postojeće penzije zaslužnih umetnika.

– Računamo na pristojnu brojku koja će, nadam se, zadovoljiti sve i koja će umetnicima obezbediti dostojanstvenu starost, istakao je Brajović.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.