Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura - ukratko...

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA U ORGANIZACIJI BRITANSKOG SAVETA

Kultura jednakosti

BEOGRAD - Međunarodna konferencija „Kultura jednakosti“, posvećena unapređenju inkluzije osoba sa invaliditetom u rad i programe javnih ustanova u Srbiji, biće održana od 8. do 10. oktobra u Centru „Sava“, uz moderaciju međunarodno priznate i nagrađivane britanske pozorišne trupe „Improbable“, koja će, koristeći Open Space tehnologiju, voditi rad konferencije.

„Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << institucije i pojedinci mogu da doprinesu razvoju inkluzivnog društva?“, pitanje je na koje će pokušati da odgovore učesnici konferencije, koju organizuje Britanski savet u Beogradu.

Otvaranju konferencije, koja je deo projekta „Kultura jednakosti“, prisustvovaće ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort i direktor Britanskog saveta u Srbiji Endru Glas.

Najavljeno je oko sto učesnika, predstavnika ministarstava prosvete, kulture, rada i socijalne zaštite, univerziteta, udruženja osoba sa invaliditetom i institucija kulture, koji će pokušati da kroz otvoreni dijalog ponude kreativna rešenja za prevazilaženje trenutne situacije u Srbiji i doprinesu stvaranju društva po meri svih.

S. J.

POČINJE FESTIVAL JAPANSKE POPULARNE KULTURE U „MAGACINU“

UMETNOST DALEKOG ISTOKA

BEOGRAD - Prvi festival japanske popularne kulture u Beogradu pod nazivom „Japanizam“ počinje večeras u „Magacinu“ u ulici Kraljevića Marka izložbom crteža domaćih Manga i Anime autora, a posetioci će do 12. oktobra, pored „Magacina“, u Domu omladine Beograda upoznati Anime i Magme, japansku pop muziku i filmsku umetnost, ali i klasičnu kulturu i običaje ove zemlje, saopšteno je iz DOB-a.

Tokom trajanja festivala planirane su projekcije filmova „The Snjord of the Stranger“ reditelja Masahira Anda, „Baldr Force EDžE“ reditelja Tkašija Jamazakija, „The Girl NJho Leapt Through Time“ u režiji Jasutsaka Tsutsui.

Biće održano i predavanje „Anime i Manga žanrovi“, a za 11. oktobar je najavljen maskenbal na kome će Anime i Manga fanovi, obučeni u stilu popularnih junaka, uživati u zvucima japanske pop i rok muzike. Na svečanom zatvaranju festivala publika će videti oba dela filma „Nana“ u režiji Kentaro Otanija. Festival su organizovali društvo „Sakurabana“ i Dom omladine Beograda, a ulaz na sve događaje je besplatan.

S. J.

JESENJA IZLOŽBA GALERIJE „FENIKS“

DIJALOG PUBLIKE I UMETNIČKOG DELA

BEOGRAD - Jesenja izložba galerije „Feniks“ u Beogradu, koja će biti otvorena 9. oktobra, predstavlja umetnike koji su izlagali u tom prostoru u okviru grupnih i samostalnih izložbi.

Prema navodima galerije „Feniks“, namera te izložbe je da dopuni postojeću likovnu praksu i povrati važan dijalog publike i umetničkog dela.

Na izložbi učestvuju Aleksandra Acić, Marija Vasiljev, Olivera Gavrić-Pavić, Petar Vujošević, Vesna Golubović, Vesna Marković, Vesna Martinović, Vesna Milunović, Ivan Pavić, Dimitrije Pecić, LJubica Radović, Gordana Stanišić-Vujošević i Tijana Fisić.

Izložba će biti otvorena do 31. oktobra.

PREMIJERA NA SCENI KULT TEATRA

LUDI OD LJUBAVI

BEOGRAD - Predstava „Samo da znaš koliko te volim“ u adaptaciji Duška Anđića i produkciji Favi teatra biće premijerno izvedena večeras od 20 časova na sceni pozorišta „Kult“.

Ova smešna priča o muško-ženskim odnosima nastala je kompilacijom i dramatizacijom zbirki novela italijanskog proznog pisca Antonija Amurija „Kako ubiti suprugu i zašto“ i „Kako ubiti supruga bez suvišnih zašto“.

Uloge tumače Milenko Pavlov i LJiljana Đurić.

M. B.

„PAIDEIA“ OBJAVILA ROMAN NOBELOVCA DŽONA M. KUCIJA

VRHUNSKA KNJIŽEVNA BRAVURA

Izdavačka kuća „Paideia“ juče je predstavila prevod knjige „Dnevnik loše godine“ istaknutog nobelovca Džona M. Kucija. Reč je o delu koje se može čitati kao roman i knjiga eseja istovremeno. Kucijevi eseji sadržani ovde su, prema rečima prevodioca Arijane Božović, vrlo provokativni, zanimljivi i uzbudljivi, a Kuci se ovde bavi mnogim ozbiljnim temama.

- Ovo je sve veći doprinos formi romana u koji se sve više uvlači esej. Ovde nema samo digresije, jer delo nosi ozbiljne i velike poruke - istakla je, između ostalog, Božovićeva o Kucijevoj knjizi. U ovom delu senjor K, slavni romansijer u poznim godinama, piše eseje o tome „šta je naopako u današnjem svetu“. Živi usamljen u jednom sidnejskom oblakoderu, gde upoznaje zavodljivu susetku Anju, koju nedugo potom angažuje da mu prekucava tekstove. Svaka stranica „Dnevnika loše godine“ počinje Senjorovim beleškama na raznorodne teme: od anarhizma i pedofilije do Tolstoja i Tonija Blera. Ispod tanke crne linije, promiču intimni zapisi o njegovim odnosima s Anjom. Ubrzo stranicu preseca nova linija, i Anja dobija priliku da komentariše i prepravlja piščeve stavove... .

M. Milosavljević

NAŠ PISAC DOBITNIK UGLEDNE NAGRADE

„BALKANIKA“ VLADISLAVU BAJCU

Vladislav Bajac dobitnik je ugledne međunarodne nagrade „Balkanika“ za roman „Hamam Balkanija“, saopštila je juče izdavačka kuća „Arhipelag“, u čijem izdanju je objavljena nagrađena knjiga.

Odluku o dobitniku nagrade, koja se dodeljuje za najbolju knjigu objavljenu na nekom od jezika Balkana u 2007. i 2008. godini, doneo je sedmočlani žiri Fondacije „Balkanika“, sastavljen od uglednih profesora univerziteta, kritičara i pisaca iz svih zemalja članica. Bajac je drugi srpski pisac koji je dobio nagradu „Balkanika“ od 1996. godine kada je ona ustanovljena, a njen prvi dobitnik bio je David Albahari za roman „Mamac“.

Među dosadašnjim dobitnicima „Balkanike“ su i bugarski pisac Anton Dončev, grčki pisac Nikolas Bakolas i albanski pisac Fatos Kongoli.

Sastavni deo nagrade je prevođenje nagrađenog romana na sve balkanske jezike u izdanju izdavača koji su članovi Fondacije „Balkanika“, kao i međunarodna promocija nagrađene knjige. Roman „Hamam Balkanija“, objavljen polovinom juna ove godine, predstavlja uzbudljivu i promišljenu priču, koja je smeštena u 16. vek i naše vreme.

M. M.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.