Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 30.Dec.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura kao razvojni resurs

BEOGRAD - Nacionalne institucije kulture koje su tokom godine u okviru projekta Ministarstva kulture "Srbija u Srbiji" nastupale širom Srbije pred brojnom publikom, koncertom na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u ponedeljak uveče okončale su ovaj višemesečni projekat.

U foajeu Druge galerije Beogradska filharmonija predstavila je svoje aktivnosti u okviru akcije "Srbija u Srbiji" video-zapisima.

Kinoteka je postavila izložbu "Naši umetnici u svetskom filmu", a u holu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Narodnog pozorišta ekskluzivno je izložena jedna od dve sačuvane kamere braće Limijer povodom 28. decembra, Dana svetskog filma. Gala koncert svečano je otvorio ministar kulture Nebojša Bradić, koji je istakao da je ključna reč projekta "Srbija u Srbiji" decentralizacija, ali shvaćena kao individualna inicijativa i stvaralačka integracija.

- Ovde u Narodnom pozorištu označićemo kraj prvog ciklusa susretanja i neposrednog upoznavanja naše publike širom Srbije sa stvaralačkim dostignućima nacionalnih institucija kulture, rekao je ministar i naglasio da je ovo uvodna faza dugoročnog projekta javne politike.

- To je projekat kojim se kultura prepoznaje kao razvojni resurs Srbije i koji svoju svrhu ostvaruje usmeravajući podsticaje stvaralačkim potencijalima u ključnim oblastima, kazao je Bradić.

U programu gala koncerta učestvovali su Gudači Svetog Đorđa sa svojim umetničkim direktorom violinistom Gordanom Nikolićem, primadona Dragana del Monako uz klavirsku pratnju Ivana Jovanovića, baletski ansambl sa delovima baleta Vojislava-Vokija Kostića "Ko to tamo peva" i prvakinja Opere Narodnog pozorišta Suzana Šuvaković-Savić uz klavirsku pratnju Jovanovića.

Nastupili su i glumci Nada Blam, Vladan Gajović i Igor Đorđević, primadona Jelena Končar, sopran Katarina Jovanović i Ansambl narodnih igara i pesama "Kolo".

Gala koncert u režiji Božidara Đurovića direktno je prenosio Drugi program RTS, a sav prihod od ulaznica namenjen je završetku rekonstrukcije Kulturnog centra u Sjenici.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.