Kultura je izgleda nestala

Izvor: Akter, 20.Jun.2015, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura je izgleda nestala

Peruanski nobelovac kazao je sinoć u Podgorici da je kultura današnjice “površna”, da “nastoji da bude zabava” I da je “nestala”

“Kultura danas nastoji da bude zabava, tako da ona postaje površna, a nekadašnja čvrsta uvjerenja koja smo imali i koja su naši preci imali sada više ne postoje i u njih više ne vjerujemo” kazao je književnik u Gradskoj knjižari u Podgorici tokom razgovora sa crnogorskim novinarima i piscima.

Ponjegovim riječima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << ; danas imamo umjetnike koji nisu umjetnici, već su pajaci.

“Kultura danas postaje jedna predstava, jedna površna predstava koja se ne dešava samo u razvijenom svijetu veći u manje razvijenim zemljama. Postoji jedno opšte pravilo da kultura više nije niti autentična niti duboka. U mnogim djelovima svijeta kažemo da je kultura nestala, da je više nemamo", smatra peruanski nobelovac.

Poslije druženja sa crnogorskim piscima i čitaocima u Gradskoj knjižari nobelovac se sreo i sa ministrom kulture Pavlom Goranovićem na svečanom prijemu u Podgorici.

Ljosa će danas u Budvi otvoriti Mediteranski salon knjige, čime će ujedno biti proglašen otvorenim ovogodišnji festival Grad teatar.

U nedjelju u Budvi učestvovat će na simpozijumu "Književni plamen Vargasa Ljose" koji je  ;okupio i najistaknutije univerzitetske profesore, poznavaoce hispanoameričke književnosti i tumače Ljosinog djela, iz Crne Gore i regiona.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.