Kuća na Ravnom Bregu u DOB-U

Izvor: B92, 11.Sep.2012, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kuća na Ravnom Bregu" u DOB-U

Sedam pisaca iz šest zemalja Jugoistočne Evrope, koji kao rezidencijalni pisci stvaraju tokom meseca u "Kući na Ravnom Bregu" u Mokrinu, nastupiće u četvrtak, 13. septembra u Domu omladine Beograda.

To će biti njihov jedini javni nastup tokom jednomesečnog boravka u Mokrinu.

Na književnoj večeri učestvuju aktuelna dobitnica Evropske nagrade za književnost Jelena Lengold iz Srbije koja je ujedno i domaćica kolegama u Mokrinu, hrvatski pisac Ante Tomić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čije su pojedine knjige pretočene u poznate filmove, jedan od najznačajnijih slovenačkih pisaca srednje generacije Dušan Čater.

Na književnoj večeri učestvovaće i poznati pisci iz BiH Nenad Veličković i Muharem Bazdulj, jedan od najzanimljivijih glasova nove mađarske književnosti Ðerđ Serbhorvat i Aleksandar Prokopiev, jedan od najprevođenijih savremenih makedonskih pisaca.

Inicijator projekta rezidencijalnog boravka pisaca u Mokrinu, koji su organizovali Terra Panonica u saradnji sa Izdavačkom kućom Arhipelag iz Beograda, urednik Arhipelaga Gojko Božović, kazao je da pozvani pisci u "Kući na Ravnom Bregu" pišu svoju novu knjigu i da u odličnim radnim uslovima, pored rada na svojim novim rukopisima, treba da napišu po jednu priču na zadatu temu iz modernog doba.

Ovogodišnja tema je Kuća na Ravnom Bregu, pri čemu pisci nemaju u vidu konkretnu kuću u Mokrinu već kuću kao prostor intime, mesto nekada sasvim neočekivanih i nepredvidljivih događaja, kao izvor osnovnog iskustva.

Srpsko izdanje knjige ovih priča objaviće Izdavačka kuća "Arhipelag" početkom naredne godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.