Kuba na fotografijama

Izvor: Studio B, 30.Jan.2015, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuba na fotografijama

U galeriji Instituta Servantes otvorena je izložba fotografa Marka Stojanovića koji daleku Kubu prikazuje kroz svakodnevne, intimne i arhitektonske prizore ističući jedinstvenu lepotu ovog ostrva. Izložbu čine 26 fotografija i jedan video rad.

"Biser Kariba" opravdani je naziv za daleku ostrvsku zemlju koja je bila dokumentaristički izazov i za srpskog fotografa Marka Todorovića. On se prepustio raskošnim svetlostima i prizorima, koji koji sadrže istovremeno lepotu i patinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
"Jedno od ostrva unutar Velikih Antila,Kuba je zaista nalik vremenskoj kapsuli. Neke fasade nisu renovirane od 1959 godine, i na njima su naglašena oštećenja, koja mogu biti opasna i po život stanovnika. Često se dešava da se zgrade uruše, od starosti i da odnesu žrtve!"kaže Stojanović koji je na Kubi proveo nekoliko meseci u proleće 2013. godine.

Ipak, fotografije koje ovaj autor posebno ističe su portreti stanovnika Kube, mladih i starih čija pojava i život medju oronolim fasadama atmosferi ulica Havane ostavlja zanimljiv i ističan utisak. Neki od njegovih modela reagovali su prijateljski, dok su drugi stanovnici Kube već zamoreni škljocanjem bezbroj objektiva profesionalaca i amatera za koje je ova država stalni vizuelni izazov. Autor izložbe zabeležio je i neke zanimljive trenutke video kamerom, a postavku u Servantesu će publika moći da pogleda do 20 marta.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.