Kristalni globus islandskom filmu

Izvor: Politika, 08.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kristalni globus" islandskom filmu

Najbolji film "Usijani grad" a nagradu reditelju Baltazaru Kormakuru uručio Deni de Vito

Od našeg specijalnog izveštača
Karlove Vari, 7. jula – "Mi na Islandu snimimo jedva pet filmova godišnje, čak tri su prikazana na festivalu, a u mojim rukama je sada ovo – 'Kristalni globus'", uzvikivao je uzbuđeni islandski reditelj Baltazar Kormakur, pobednik 42. festivala u Karlovim Varima, primajući nagradu iz ruku legendarnog američkog komičara Denija de Vita, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << još jednog dobitnika visokog priznanja za izuzetan doprinos svetskom filmu.

Baltazar Kormakur ("101 Rejkjavik", "More", "Malo putovanje u raj"), glavnu festivalsku nagradu (ali i neoficijelnu nagradu "Don Kihot") osvojio je za film "Usijani grad", crnohumorni porodično-psihološki triler, u kojem snagu priči daju pusti i nepregledni predeli Islanda u kojima je teško pronaći toplinu i ljudsko razumevanje i u kojima se nemoral čini većim i opasnijim nego bilo gde drugde. Žiri, kojim je ove godine predsedavao Piter Bert, glavni urednik filmskog časopisa "Verajati" (obeležili su 10 godina partnerskog učešća na festivalu), a među članovima bili i nemački producent Karl Baumgartner (čest koproducent i srpskih filmova) i indijska glumica Nandita Das, odluke o ovoj i drugim nagradama doneo je jednoglasno.

Svoju "Specijalnu nagradu" žiri je dodelio australijskom reditelju Majklu Džejmsu Roulandu, za zanimljiv i dirljiv film "Srećne milje" u kojem se autor bavi imigrantima u australijskoj bestragiji i Bušmanima. Nagradu za najbolju režiju, sasvim opravdano, osvojio je norveški reditelj Berd Breinen za "Umetnost negativnog mišljenja", crnohumornu komediju o ljudima sa posebnim potrebama, film pun iznenadnih obrta, ironije i sarkazma, ali i topline s kojom je tretirana inače veoma osetljiva tema.

Za ulogu u španskom filmu "Pudor" glumici Elviri Mingez pripala je nagrada za najbolju žensku ulogu, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Sergeju Puskopalisu za izvrsno odigranu rolu u primamljivom ruskom filmu "Jednostavne stvari" Alekseja Popogrebskog koga naša publika pamti kao koautora filma "Koktobel". Zanimljivo, ali nagrađeni Puskopalis je po obrazovanju reditelj, a uloga u "Jednostavnim stvarima" njegov je glumački debi. Njegovom partneru u filmu, legendarnom ruskom glumcu Leonidu Bronevoju (nedavno mu je u Moskvi Emir Kusturica dodelio nagradu za životno delo uz podsećanje na blistavu ulogu u filmu "Lete ždralovi") žiri je namenio specijalnu nagradu koju ravnopravno deli sa još jednom legendom – češkim glumcem i scenaristom Zdenekom Sverakom. Inače, filmu "Jednostavne stvari" pripala je i nagrada žirija kritike (Fipresci), kao i nagrada Ekumenskog žirija.

Najbolji dokumentarni filmovi su: ruski "Artel" Sergeja Loznice, latvijski "Teodor" Laile Pakalnjine, češki "Izgubljeni odmor" Licije Kralove, dok je specijalnim priznanjem nagrađen bugarski dokumentarac "Problem sa komarcem i druge priče" Andreja Paunova.

Za najbolji film takmičarskog programa "Istok na Zapadu" (žirijem predsedavao Poljak Stefan Laudin), proglašen je hrvatsko-nemačko-bosanski film "Armin" Ognjena Sviličića koji je ujedno bio i najveći konkurent Srdanu Goluboviću i njegovoj "Klopki" (tako će biti i na drugim festivalima na kojima će ova dva filma i dalje ukrštati koplja). Žiri je istakao i vrednosti estonskog filma "Razred" Ilmara Ragas.

I verna i mnogobrojna češka publika (za prvih pet festivalskih dana prodato je čak 115.867 ulaznica što su neki novi rekordi!), ima svog favorita. To je, naravno, češki film i to duhovita ali i veoma socijalno angažovana "Prazna ambalaža" oskarovca Jana Sveraka (Oskar za "Kolju"). Sveraku je zahvaljujući glasovima gledalaca pripala Velika nagrada publike, što je u prepunoj festivalskoj dvorani izazvalo gromki aplauz.

Onaj najveći – prave stojeće ovacije, osvojio je američki glumac, reditelj i producent Deni de Vito, koji je iz ruku festivalskog direktora i glumačkog kolege Jiržija Bartoške primio "Kristalni globus" za izuzetan doprinos svetskom filmu. De Vitov dolazak začinio je festivalski kraj, učinio ga atraktivnijim, glamuroznijim i nasmejanijim. Duhovit i okretan, ovaj "mali, veliki čovek" bio je zatečen i zbunjen dočekom, toliko da je čak zaplakao! Tople aplauze uputili su mu i češki premijer Mirek Topolanek, Vaclav Havel, Jirži Mencl, brojne ugledne zvanice i internacionalni gosti...

Ovogodišnji 42. festival u Karlovim Varima ostaće zapamćen i po dolasku Rene Zelveger i Sibil Šepard, po 327 prepunih projekcija, po odličnim dokumentarcima i prosečnim filmovima u glavnom takmičarskom programu. No, nemoguće je imati sve...

Dubravka Lakić

[objavljeno: 08.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.