Kreativno predstavljanje naše kulture

Izvor: Blic, 27.Avg.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreativno predstavljanje naše kulture

U Kući legata večeras (19 sati) Ana Danilović (Gradska opština Stari grad), dr Marija Maca (Italijanski institut za kulturu), Katarina Petrović („UniCredit Bank”) i Dobrila Denegri (kustos) otvoriće prvu izložbu Umetničke radionice „Real Presence”, a druga sledi sutradan u Kazamatima Vojnog muzeja na Kalemegdanu (18), u Magacinu Kraljevića Marka (19) i u Galeriji „Remont” (20).

Autori ovog projekta su Biljana Tomić i Dobrila Denegri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (vode Nevladinu organizaciju nKA / ICA - Beograd) u saradnji sa Fakultetom za dizajn i umetnost u Veneciji, Holandskim institutom za umetnost, Akademijom lepih umetnosti u Helsinkiju, Visokom umetničkom školom u Hamburgu i Regionalnom školom lepih umetnosti u Nantu.

Umetnička radionica „Real Presence”, deveta po redu, koja je počela 21. avgusta, okupila je 150 inostranih i domaćih mladih umetnika, s ciljem da tokom deset dana realizuju radove u brojnim izložbenim prostorima i na javnim lokacijama Beograda.

- Vorkšop koncipiran je kao aktivan, kreativan i edukativan program svakodnevnih umetničkih prezentacija, istraživanja, programiranja, izvođenja, intervencija i performansa u izložbenim i javnim prostorima. Tokom osam godina održavanja ova manifestacija je okupila oko 2.000 mladih umetnika i studenata poznatih profesora i umetnika, poput Marine Abramović, Janisa Kunelisa, Mikelanđela Pistoleta, Lučana Fabra, Heima Zoberniga, Katarine Siverding, Tobaja Rehbergera, Ervina Vurma, Viktorije Vesne... koji su svojim „stvarnim prisustvom” u Beogradu i svojim radovima, intervencijama i energijom obeležili procese otvaranja naše kulturne sredine - kaže Dobrila Denegri. - Projekat je inicirao i formirao specifični model umetničkog vorkšopa koji se razvio i u drugim sredinama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.