Koreografija i tradicija igre

Izvor: RTS, 03.Nov.2018, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koreografija i tradicija igre

Drugu godinu Beograd je domaćin etno-samita "TradicijaNova". Tema ovogodišnjeg skupa je koreografija i tradicija igre. Samit je otvoren koncertom "Ruku pod ruku" nacionalnih ansambala Hrvatske i Srbije, Lado i Kolo.
Petnaest naučnika – etnokoreologa, etnomuzikologa i dramaturga iz regiona, ali, i iz Irske, Velike Britanije, SAD, na skupu pokušavaju da odgovore na pitanje – Treba li koreografija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da bude samo nematerijalno kulturno nasleđe ili mora da se prilagodi 21 veku i privuče novu publiku?

"Mislim da je tradicija jedna veoma dinamična pojava i ona prema tome mora da se razvija i mora da ide dalje, da se uklapa u trendove koji postoje, dakle, da širi vidike", navodi dr Dunja Nardi, docent na FMU.
U Irskoj uveliko na nivou edukacije kombinuju irski ples i druge plesne forme. U Kini tradicionalnu folklornu koreografiju uveliko osavremenjuju.
"Postoje tipičnii koraci ili pokreti tela koji su povezani sa tradicionalnom koreografijom. Istovremeno, ritam može biti drugačiji, ili brzina izvođenja pokreta, kao i način šminkanja ili oblikovanja frizure. I muzika može biti drugacija od tradicionalne – može se kombinovati savremeni bit sa tradicionalnim instrumentima", objašnjava Emili Vilkoks sa Univerziteta u Mičigenu.
Dugo je, posebno u gradskim sredinama, balet bio prestižniji od folklora.
"Naš zadatak jeste da negde raskinemo sa tom predrasudom i kažemo ne, ovo je legitimna umetnička forma, pa onda hajde da vidimo kako možemo da je učinimo privlačnom", navodi Vilkoksova.
Sem naučnog dela, svake večeri do 5. oktobra, održavaju se radionice i za publiku celovečernji koncerti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.