Konzervatorsko-restauratorski radovi u manastiru Studenica

Izvor: RTS, 07.Dec.2018, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzervatorsko-restauratorski radovi u manastiru Studenica

Srpski baštinari i ove godine radili su na zaštiti arhitekture i freskoslikarstva srednjovekovnog manastirskog kompleksa Studenice. Među najlepšim je hramovima raškog stila. Ukrašen je izuzetno vrednim ikonama u mermeru.
Veliki župan Stefan Nemanja – ktitor nemanjićke zadužbine nadomak Ušća, za podizanje i ukrašavanje Bogorodičinog hrama anagažovao je najbolje neimare svoga doba. Tako su umetničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << klesanjem bili ukrašeni – portali, prozori i dve zapadne bifore. O njihovom trajanju brinu stručnjaci spomeničke baštine.

"To je jedan složen restauratorski postupak u kome je pored samog arhitekte koji vodi ceo projekat učestvovalo i tri vajara. Dva vajara mlađe generacije Vladimir Spasojević sa Ivanom Kosovac, koji su radili na restauraciji nedostajućih elemenata, koji se nisu mogli klesarski nadograditi i jedan znatno složeniji i veoma pipav deo posla koji se odnosi na klesani ukras", navodi dr Nevena Debljović Ristić, arhitekta konzervator.
U rekonstrukciju i restauraciju severne bifore pored arhitekte koji vodi ceo projekat uključeni su i vajari. Radovi se izvode u umetničkom ateljeu u Zemunu.
"I dalje postoji taj isti kamenolom koji je funkcionisao u tom peridu, materijal je identičan. On je dosta pogodan za obradu i za klesanje i zato su ga oni tada koristili. Sama rekonstrukcija komada je malo ozbiljnija. Neki komadi su falili tako da se moralo dublje razmišljati uopšte istraživalo se u tom smislu da se nađe pravo rešenje", objašnjava Goran Čpajko, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu
Rekonstrukcijom i restauracijom severne bifore još jednom će se pokazati da je studenička romanska plastika najbogatija po broju isklesanih bogoslovskih poruka u mermeru.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.