Konstantinus Magnus za gradsku slavu Nišlija

Izvor: Blic, 04.Jun.2013, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Konstantinus Magnus" za gradsku slavu Nišlija

Muzičko scenski spektakl ”Konstantinus Magnus” Aleksandra Sanje Ilića sinoć je premijerno izveden na letnjoj pozornici Niške tvrđave, na dan Svetog cara Konstantina i carice Jelene kad Niš proslavlja gradsku slavu.

Pre početka spektakla ambasador Turske Mehmet Kemal Bozai, čija je ambasada pomogla realizaciju ove predstave, poručio je da zemlje kao što su Turska i Srbija, koje su kolevke civilizacije i ponosni naslednici bogate multukulturalne i multireligijske koegzistencije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << treba da budu zagovornici univerzalnih vrednosti koje okupljaju narode i civilizacije.

Ovaj scenski spektakl pripremljen je u okviru državnog projekta obeležavanja 17 vekova od usvajanja Milanskog edikta.

Sanja Ilić je kroz muziku, balet, vizuelne efekte na video bimu, horsko i solističko pevanje dočarao život velikog rimskog imperatora cara Konstantina koji je priznao hrišćanstvo.

Osim Sanje Ilića koji je izveo na pianu njegovu “Balkaniku”, publiku je oduševilo sviranje poznatog violiniste Nemanje Radulovića i violončeliste Dragana Đorđevića i Tamare Savić koja je svirala na električnom violončelu.

Kao etno vokali spektakl su uveličali Snežana Spasić, Danica Krstić, Nevena Taripović i Marija Bjelanović i sopran Suzana Šuvaković Savić.

Premijeri su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, ministar kulture Bratislav Petković, gradonačelnik Niša Zoran Perišić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, kao i mnogobrojne ličnosti javnog i kulturnog života.

Više od 200 umetnika

Delo “Konstantinus Magnus” izveo je simfonijski orkestar, balet i hor Narodnog pozorišta iz Beograda, pa je na sceni u jednom trenutku bilo više od 200 umetnika, koje je publika nagradila dugotrajnim aplauzom.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.