Koncert u spomen Djindjića

Izvor: Beta, 13.Mar.2014, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncert u spomen Djindjića

BEOGRAD, 13. marta 2014. (Beta) - Violinista Dan Žu nastupiće u pratnji Beogradske filharmonije pod upravom šefa dirigenta Muhaia Tanga u petak, 14. marta, na Kolarcu, na koncertu koji je tradicionalno posvećen uspomeni na ubijenog premijera Srbije Zorana Djindjića.

U pratnji Filharmonije, jedan od najpoznatijih kineskih umetnika sviraće Koncert za violinu i orkestar Eriha Volfganga Korngolda, delo koje je taj kompozitor posvetio Almi Maler, udovici svog mentora Gustava Malera. >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta <<

Na koncertu u ciklusu "Bez teksta" biće izvedene i svite Gabrijela Forea i Arnolda Šenberga inspirisane tragičnim ljubavnim komadom Morisa Meterlinka "Peleas i Melisanda", najavila je Beogradska filharmonija.

Komadi Morisa Meterlinka bili su izuzetno popularni u pariskim avangardnim umetničkim krugovima krajem 19. veka, a "Peleas i Melisanda" inspirisao je mnoge njegove savremenike da naprave muzičku verziju te ljubavne priče.

Dirigent Muhai Tang rekao je da su kompozicije koje će biti na programu koncerta u petak ogledalo jednog teškog razdoblja i da duboko dotiču srca publike.

"Kraj 19. i prva polovina 20. veka je razdoblje burnih istorijskih dešavanja, a ujedno i vreme koje je iznedrilo briljantna umetnička dela. Upravo u tom periodu stvarali su Fore, Šenberg i Korngold", rekao je Tang.

Beogradska filharmonija u ciklusu "Bez teksta" izvodi muzička dela inspirisana najpoznatijim književnim temama i delima, a naredni koncert biće održan 4. aprila pod upravom dirigenta Uroša Lajovica.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.