Koncert hora Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2019, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncert hora Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj"

Svake godine, hor gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", tradicionalno održava koncert za ljubitelje ovakve vrste umetnosti. Koncert će se održati u sinagogi u 20 časova i svi su dobrodošli.

Gimnazijski hor i dalje nezaustavljivo osvaja međunarodne nagrade. Sa ovogodišnjeg takmičenja u Pragu, kući su se vratili ovenčani zlatnom plaketom u kategoriji srednjoškolskih horova. Talentovani i muzikalni horisti, nesumnjivo su najbolji već 17 godina za redom u državi. Osim dobrog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pevanja i osvajanja nagrada jako im je važna solidarnost i prijateljstvo.

Novosadska publlika imaće priliku da uživa u izvođenju hora u Sinagogi, zajedno sa njima, program će popuniti i orkestar Jovine gimnazije, maturantski hor kao i hor prve godine pod dirigentskom palicom Jovana Travice.

"Mislim da je horsko pevanje u srednjoj školi vrlo važno, pogotovo ako to nije neka muzička škola ako je gimnazija. Zato što razbijaju svakodnevicu koja se svodi na učenje, razvija im se kreativnost, osećaj za lepo. Oni dođu u hor, u prvoj godini, njima to sve zvuči, jao kako je lepo, i vremenom kako stasavaju kao "profesore pa nije baš hor kakav je bio pre 4 godine" zapravo hor jeste isti samo što su oni izgradili osećaj za lepo, znaju šta je horsko pevanje i pronalaze svoje greške", kaže Jovan Travica, profesor i dirigent hora Gimnazije J. J. Zmaj.

Hor broji 150 članova podeljenih na 4 glasa prilagođenim glasovnim sposobnostima horista. Posle letnje pauze, horisti nastavljaju sa radom i osvajanjem nekih novih državnih i međunarodnih nagrada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.