Koncert Jasmine Trumbetaš Petrović u Skupštini grada

Izvor: Glas javnosti, 25.Apr.2012, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncert Jasmine Trumbetaš Petrović u Skupštini grada

BEOGRAD - Sopran Jasmina Trumbetaš Petrović održaće u četvrtak uveče koncert u Svečanoj sali Skupštine grada uz klavirsku pratnju Zarife Ali-zade, najavio je organizator Kulturni centar Beograda.

Na programu renomirane srpske koncertne i operske umetnice Trumbetaš i pijanistkinje iz Azerbejdžana Ali-zade koja već duže živi i radi u Srbiji, jeste romantičarska muzika, kompozicije Roberta Šumana, Johanesa Bramsa i Franca Šuberta.

Od 2002. godine prvakinja Opere >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Narodnog pozorišta sopran Trumbetaš održala je brojne zapažene koncerte u Srbiji, Norveškoj, Nemačkoj, Italiji, Portugalu, Švajcarskoj, Poljskoj, Grčkoj, Francuskoj, Engleskoj, Danskoj i drugim zemljama.

Ostvarila je niz glavnih uloga u operama "Trubadur", "Don Karlos", "Bal pod maskama", "Boemi", "Karmen", "Faust", "Tako čine sve", "Čarobna frula" i mnogim drugim.

Na koncertima je izvodila dela Pergolezija, Verdija, Dvoržaka, Mocarta, Betovena, Bruknera, Rahmanjinova, Ksenije Zečević, a domaća publika pamti njenu ulogu Hasanaginice u praizvedbi istoimene opere Rastislava Kambaskovića.

Trumbetaš je diplomirala i magistrirala u klasi Radmile Bakočević. Za vreme studija je dobijala mnoge nagrade, kao najbolji student na odseku za solo pevanje. Učestvovala je i na međunarodnim takmičenjima, a najznačajnije nagrade dobila je na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu (1993) i to specijalnu nagradu za najbolje izvođenje kompozicije "Japan" Miloja Milojevića, u Italiji na takmicenju Spontini - Pergolesi osvojila je drugu nagradu (2000), a prva nije ni dodeljena.

Gostovala je u Mađarskoj na festivalu Bela Bartok kao Tatjana u operi "Evgenije Onjegin", a 2009. godine u Italiji u istoj ulozi. Posle premijere opere "Aida" u Beogradu u Sava centru (2008) istu ulogu pevala je pred austrijskom publikom na festivalu Gars am Kamp sa velikim uspehom i odličnim kritikama.

U novembru prošle godine sa velikim uspehom je pevala Madam Baterflaj u Seulu u produkciji opere Petruželi iz Barija u režiji Daniela Abada, pod dirigentskom palicom Ganne Fratte.

Ulaz na koncert u Skupštini grada je slobodan.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.