Komedija i drama u krupnom planu

Izvor: Blic, 17.Jul.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komedija i drama u krupnom planu

Na Paliću danas počinje Festival evropskog filma na kome će u više programa biti prikazano 60 igranih i petnaestak dokumentarnih ostvarenja. U okviru takmičarskog programa - od 17. do 23. jula - publika će imati priliku da vidi 14 filmova koje, po rečima selektora Nikolaja Nikitina, na izvestan način spaja duhovita vizura, uprkos teškim temama. „Blic“ ukratko predstavlja neke od njih.

Govoreći o svojoj ovogodišnjoj selekciji, Nikolaj Nikitin je, između ostalog, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da filmovi u takmičarskom programu prikazuju svu raznolikost evropske kinematografije, a da mnogi od njih nisu tipični za svoje nacionalne kinematografije i dodao da im je zajedničko to što kroz osmeh i duhovitost, čak i komično, prikazuju različite, često dramatične ljudske sudbine.

Festival otvara „Žena sa slomljenim nosom" Srđana Koljevića, a potom je na programu rumunsko-nemačka komedija „Orden časti" reditelja Calina Petera Netzera. Priča prati sedamdesetpetogodišnjeg Rumuna Jona, koji greškom biva odlikovan ordenom časti za izvesna herojska dela iz Drugog svetskog rata, kojeg se on zapravo jedva seća. To priznanje motivisaće junaka da još jednom preispita sopstveni život; možda ipak nije bio samo gubitnik.

Junaci filma „Baroni" belgijsko-francuske koprodukcije, reditelja Nabila Ben Jadira, na programu je u ponedeljak (21). Protagonisti su Hasan, Aziz i Munir, tri prijatelja marokanskog porekla koji žive u siromašnom predgrađu Brisela. Sebe nazivaju baronima, a dane provode u prijatnoj apatiji, dangubeći i držeći se neobične teorije prema kojoj čovek što manje radi, to njegov unutrašnji život postaje bogatiji. Međutim, kada stvarni život grubo uđe u njihov svet snova, kao što to obično biva, tri drugara bivaju primorani da se uhvate u koštac sa njim. Uloge tumače: Nader Boussandel, Mourade Zeguendi, Mounir Ait Hamou, Amelle Chahbi, Julien Courbey .

„Zalutali meci", italijanski film reditelja Ferzana Ozpeteka, u srcu priče ima najmlađe dete jedne velike, bogate ekscentrične porodice čija je majka puna ljubavi ali opterećena buržoaskim konvencijama, a otac ima nerealno visoka očekivanja od svoje dece. Tu je i frustrirana domaćica, brat koji stvara nevolje, a između ostalih, i izvesni pisac koji planira da objavi neprijatne detalje o datoj porodici. Sve skupa će kulminirati kada se u igru upletu i ozbiljni zdravstveni problemi, kao i nov niz tajnovitih porodičnih pikanterija.

Film je na programu u utorak (23), a uloge tumače:

Riccardo Scamarcio, Nicole Grimaudo, Alessandro Preziosi, Ennio Fantastichini, Lunetta Savino, Ilaria Occhini, Daniele Pecci, Carolina Crescentini, Elena Sofia Ricci.

Ostvarenje francuske produkcije „Osam puta ustani" na programu je u sredu (21). U njegovom središtu je junakinja Elza koja uspeva da preživi radeći privremene poslove - noću čisti autobuse u napuštenom depou, a danju, uprkos tome što je pospana, čuva dete jednog bogatog, mladog bračnog para. U nadi da će konačno pronaći stalni posao, odlazi na intervjue koji se uvek loše završavaju. Metju, njen komšija sa istog sprata, takođe nema uspeha na razgovorima za posao. Jednog dana Elza biva izbačena iz stana i tada se njen život, i duhovito i gorko, prepliće sa Metjuovom sudbinom. Uloge tumače: Julie Gayet, Denis Podalydès, Mathieu Poirier, Kevyn Frachon, Constance Dollé, Christian Erickson, Marc Bodnar, Frédéric Boquet, Françoise Miquelis.

Sledećeg dana (četvrtak) u terminu od 23 publika će imati prilike da gleda španski film „Gordos" Danijele Sančez Arevalo. Njegovi junaci su petoro ljudi koji se bore protiv gojaznosti a upoznaju se na grupnoj terapiji. Naizgled obična situacija, otkriva njihove strahove koji proizilaze iz sukoba sa društvom koje je opsednuto fizičkim izgledom. Uloge: Antonio de la Torre, Raúl Arévalo, Leticia Herrero, Roberto Enriquez, Verónica Sánchez, Fernando Albizu, María Morales, Pilar Castro, Adam Jezierski, María Martín, Teté Delgado.

U petak, poslednjeg festivalskog dana, na programu je ruski film „Kako se završilo leto" Alekseja Popgrebskog, čija se radnja odvija u polarnoj stanici na pustom ostrvu u Severnom ledenom okeanu. Sergej, iskusni meteorolog, i Pavel, koji je nedavno diplomirao, provode mesece u potpunoj izolaciji na mestu koje je nekada predstavljalo istraživačku bazu od strateškog značaja. Pavel prima važnu radio-poruku i pokušava da nađe pravi trenutak da je prenese Sergeju kada strah, laži i sumnje počnu da kvare atmosferu... Uloge Grigoriy Dobrygin, Sergei Puskepalis, Igor Csernyevics.

U konkurenciji za glavne festivalske nagrade su i mađarski film „Poligamija", finsko ostvarenje „Loša porodica", poljski film „Naličje" reditelja Borisa Lankoša, koji se bavi mračnim periodom vladavine Josifa Staljina; zatim nemačko-austrijski film „Pljačkaš", francuske komedija „Turneja", potom „Trči ako možeš" Ditriha Brugemana (Nemačka). Van konkurencije u glavnom programu festivala biće prikazan i film „Besa", reditelja Srđana Karanovića.

Filmovi se takmiče za nagrade „Zlatni toranj" za najbolji film, „Palićki toranj" za najbolju režiju i Specijalna nagrada žirija.

Okrugli stolovi

Na ovogodišnjem festivalu biće održana i dva okrugla stola. U nedelju (18. juli) eminentne ličnosti iz našeg političkog i filmskog sveta, kao i sociolozi, filozofi, pravnici, publicisti i drugi razgovaraće na temu „Budućnost Festivala evropskog filma Palić", a u utorak (20. juli) je okrugli sto na temu „Aleksandar Lifka ili sudbina jedne kapi vode - vek prvog stalnog bioskopa u Subotici".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.