Koliko smo se odužili Mokranjcu

Izvor: RTS, 09.Jan.2016, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko smo se odužili Mokranjcu

Uspomenu na Stevana Stojanovića Mokranjca najviše čuva njegov rodni grad Negotin. Glavni trg u Negotinu i poluvekovni festival nose njegovo ime. Danas, 160 godina od rođenja Mokranjca, zapitamo se - koliko je ime i delo ovog velikog kompozitora prisutno u našim životima.
U svim većim gradovima i u Srbiji, i Republici Srpskoj, to jest, u Banjaluci, jedna ulica nosi Mokranjčevo ime. U Beogradu postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spomen-ploča u Dositejevoj 16, gde je kompozitor dugo živeo, bista na Kalemegdanu, grob na Novom groblju.

Ulice s njegovim imenom su u Vrčinu, Dobanovcima, Grockoj, Mladenovcu. Ulica na Savskom vencu imenovana je 1923. godine i ima 13 kućnih brojeva. Osam muzičkih škola u Srbiji nosi Mokranjčevo ime, kao i nagrade Udruženja kompozitora i Mokranjčeve zadužbine.
"Sve ustanove umetničkog muzičkog obrazovanja, redakcije radija, televizije, orkestri, horovi, vode poreklo, na izvestan način, od Stevana Mokranjca", kaže Bodin Starčević, upravnik Mokranjčeve zadužbine.
Poslednjih deceniju i po Mokranjac se predano bavio zapisivanjem crkvenog pojanja. Kao udžbenici danas se koriste njegov Osmoglasnik, Opšte pojanje i Strano pjenije.
"Zvanično crkveno pojanje danas, po odredbama Sabora Srpske pravoslavne crkve, tamo stoji, treba da se izučava prema zapisu Stevana Stojanovića Mokranjca", kaže Predrag Miodrag, profesor na Akademiji SPC za umetnosti i konservaciju.
Na koncertnim podijumima rado slušamo Mokranjčeve Rukoveti, Primorske napjeve ali i Opelo, Liturgiju i brojne druge kompozicije i zapise koji se mogu čuti u crkvi prilikom jutrenja, večernja, venčanja, na Badnje veče.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.