Ko je rođen kao zmaj

Izvor: RTS, 18.Nov.2019, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je rođen kao zmaj

Pesnik Dragan Hamović, dobitnik dve književne nagrade sa Zmajevim imenom napisao je zmajevitu autobiografiju u stihovima "Rođen kao zmaj". Izmišljena je, ali nije neistinita i nemoguća jer, kako kaže, čovek je ono čemu teži, a jedna od njegovih težnji je da bude što krilatiji.
Po Vukovom rječniku, srpski zmaj je ognjeviti junak koji svetli, i zato je i na crtežima Mladena Anđelkovića krilati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vitez i sličniji je arhanđelu Mihailu ili svetim ratnicima sa zidova Manasije nego opštepoznatim predstavama o zmaju kao letećoj zmijurini, kaže Dragan Hamović.

O srpskim zmajevima u stihovima razgovarali smo na Kalemegdanu gde je spomenik Despotu Stefanu, ktitoru Manasije, zaslužnom za obnovu Beograda, pretvaranju porušenog pograničnog gradića u utvrđenu evropsku prestonicu, književniku kojem je titulu Zmaja priznala i istorija i epsko predanje.
"Ja se nadam da svim onim što poezija može da učini, da deluje, da ima te krilatosti, ne samo u zamahu zmajske radnje i borbe nego i u krilatosti humora i krilatosti igre", kaže Dragan Hamović.
Ima trenutaka u životu kada nam ništa drugo ne preostaje nego da budemo zmajevi - da nadiđemo svoje slabosti i svoju snagu, naglašava pesnik. Na pitanje da li je u današnje vreme moguće biti zmaj, odgovara prvim i završnim stihovima pesme "Rođen kao zmaj".
"Svetom lagarija ili mimikrije Zmaju preostaje da narav prikrije, ali kad bude biti il’ ne biti svima će otkriti svoj profil zmajeviti... Zmaj, inače, nije za svakodnevicu. Zmaj čeka svoj pravi čas", kaže pesnik.
Pesme su o priznatim srpskim junacima ali i onima koji liče na svakog od nas, po daru, navikama, osećanjima, zmajevi iz okršaja i zmajevi u pokušaju.
Namenjene su najmlađim čitaocima u onoj meri u kojoj mogu da ih prihvate kao što u podnaslovu knjige i stoji "pesme dečje i nimalo naivne".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.