Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko da popravi oskrnavljeni spomenik Nikoli Tesli?

BEOGRAD - Kako je policija evidentirala u ponedeljak, sa spomenika Nikoli Tesli, koji se nalazi ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, odneta je bronzana ploča - dimenzija 40 puta 30 centimetara, sa imenom i godinama rođenja i smrti našeg velikog naučnika.

Opština Palilula trebala bi da finansira izradu ploče za oskrnavljeni spomenik Nikole Tesle rečeno je danas Tanjugu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Predstavnik zavoda Lidija Kotur izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Tanjugu da je Teslina statua javni spomenik i da je gradskom Odlukom o podizanju i održavanju spomenika i skulpturalnih dela na teritoriji Beograda (iz 2000. godine) predviđeno da se "gradske opštine na čijoj se teritoriji nalaze spomenici same staraju o njima", u saradnji sa Zavodom. Kotur je podsetila da je sa Terazija pre dva meseca ukradeno obeležje posvećeno nastradalima 1941. godine i da je Zavod dao podatke opštini Stari Grad, koja je finansirala izradu nove ploče.

Prema nezvaničnim informacijama prava vrednost materijala ploče iznosi 80.000 dinara, a može da se "proda" za oko 5.000 dinara.

Spomenik Nikoli Tesli rad je vajara Frana Kršinića iz 1956. godine, koji se od 1963. godine nalazi ispred zgrade ETF - a u Bulevaru kralja Aleksandra, a kopija ovog spomenika postavljena je i na Nijagarinim vodopadima u SAD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.