Književnost živi – i noću

Izvor: RTS, 18.Dec.2016, 05:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Književnost živi – i noću

U Beogradu i još 26 gradova širom Srbije, održana je Noć knjige, posle Beogradskog sajma knjiga, najmasovnija i najposećenija manifestacija posvećena pisanoj reči. Festival knjige 15. po redu, upriličen je na više od 50 lokacija u organizaciji "Lagune" i knjižarskog lanca "Delfi", a na njemu je učestvovalo pedeset domaćih izdavača. Noć knjige održana je i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Noć knjige priređuje se od 2009. dva puta godišnje u junu i decembru. Za sedam sati koliko traje, knjižare i klubove čitalaca poseti nekoliko desetina hiljada ljubitelja pisane reči. Približno toliko ljudi poseti internet stranicu posvećenu toj manifestaciji. Raznovrsna ponuda, veliki popusti, dobro raspoloženje bez obzira na gužvu, druženje sa piscima, više su nego dovoljni povodi da se bude budan u ovoj noći.

"Pravi ljubitelji knjige po pravilu nemaju mnogo para pa me sve to podseća na svojevrsno spremanje zimnice. Koristi se prilika da se nabave i po povoljnijim uslovima prikupe naslovi koje ćemo čitati tokom cele godine", kaže pisac Vlada Arsić.
Pisac Vladimir Arsenijević kaže da je lepo videti ljude u redovima kako stoje sa gomilom knjiga u rukama.
"To je nešto što smo mogli ranije da viđamo samo na sajmu knjiga", dodaje Arsenijević.
Takođe pisac, Mario Liguori, smatra da dokle god postoje redovi za knjige znači da književnost nije mrtva.
"Znači i da je književnost nešto što može da privlači ljude i ja mislim da je to pozitivno", napominje Liguori.
Stigli su i novi naslovi, "Juda" Amosa Oza roman o ljubavi i odrastanju, prvi put na srpskom delo Žozea Saramaga "Pećina", prvi prevod u svetu ranog romana poljskog nobelovca Česlava Miloša "Planine Parnasa", zatim "Kibicfenster" Duška Petričića.
I ove godine Noć knjige podržale su biblioteke širom Srbije. Kupovinom knjige posetioci su stekli pravo popusta na godišnju članarinu od 20 do 60 odsto. Neke od biblioteka su omogućile besplatne članarine i darovale knjige.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.