Knjige Berberove i Solženjicina

Izvor: Blic, 01.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjige Berberove i Solženjicina

Na kioscima, u izdanju „Blica" i „Paideije" vrhunska dela svetske književnosti: „Jedan dan u životu Ivana Denisoviča" Aleksandra Solženjicina i „Knjiga o sreći" Nine Berberove.

Aleksandar Solženjicin, čuveni nedavno preminuli književnik i nobelovac, svetsku slavu je stekao romanom „Jedan dan Ivana Denisoviča". Reč je o svojevrsnom svedočanstvu o Staljinovim logorima smrti. Napisano u najboljoj tradiciji ruskog realizma, ovo delo je zapravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << autobiografske prirode. Između ostalog, opisane su strahote Staljinovih logora, neslućene srazmere monstruoznosti do kojih čovek može doći, umetnost preživljavanja u najsurovijim okolnostima, pitanja čovekovog duha i slobode.

Poznat je Solženjicinov iskaz (i povodom ovog romana) da knjige namenjuje svom narodu koji ne zna sopstvenu istoriju. „Događaji iz ne tako davne prošlosti, pre i posle revolucije, izbrisani su, dokumenti spaljeni, svedoci pobijeni. Zato sam radio na rekonstrukciji istine".

Čuvena ruska spisateljica Nina Berberova (1901-1993) bila je savremenica i svedok najvažnijih događaja u Rusiji 20. veka, što se jasno vidi i u njenim delima. „Knjiga o sreći" (objavljena prvi put 1936.), po mišljenju mnogih, ključno je delo njenog bogatog opusa, u kojem ona dovodi do vrhunca svoja poetička traganja. Sa ženskim likom u središtu, to je roman o sazrevanju gde se, iz stranice u stranicu, u kontekstu svakodnevice i tzv. običnog života, otvaraju najdublja egzistencijalna pitanja.

Knjige su u prodaji do 12. septembra po ceni od 299 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.