Izvor: Blic, 12.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga o mračnoj strani čoveka

Knjiga o mračnoj strani čoveka

Nedavno objavljena knjiga 'Kako otkriti zlo u sebi i drugima' Ivana Štajnbergera, Branislave Colak i Nenada Milojkovića, po podacima sajtova i agencija koji mere čitanost, sve više privlači pažnju.

Naime, ova svojevrsna studija na intrigantan način nastoji, između ostalog, da ponudi odgovor na pitanja da li je čovek dobar ili zao, da li je čovek dobar samo zato što nema prilike da bude zao, da li postoji altruizam, kome pomažemo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a kome i zašto odmažemo?

Autori su, na primer, pošli od zastrašujućih podataka da je od 1820. do 1945. godine svakih 68 sekundi ubijen po jedan čovek, a da se godišnje u svetu na proizvodnju oružja potroši čak 956 milijardi dolara, od čega polovina u Americi!? Dati su pristupi iz nekoliko uglova, a korišćena znanja iz različitih naučnih disciplina: psihologije, sociologije, filozofije, antropologije. Sudeći po iznetim stavovima unutar korica, ma koliko bila evidentna činjenica o prisutnosti i ontološki (ne)utemeljenoj prirodi zla, na njega se i te kako može uticati. U posebnom odeljku na ove teme i dileme govore autoriteti iz sveta kulture i umetnosti. Te tako se na stranicama knjige o zlu govore Dragoslav Mihajlović, Olja Ivanjicki, Ivan Tasovac... Na kraju su dati iscrpni testovi uz pomoć kojih se detektuje fenomen zla u sebi i drugima, kao i poglavlje u kojem je dat kroki deset najvećih zlikovaca sveta (Hitler, Staljin...). Dizajn korica i ilustracija potpisuje Bob Živković.

T. Nj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.