Knjiga na dan: Crni dud

Izvor: B92, 18.Avg.2009, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga na dan: Crni dud

Sajt Kultura B92 i izdavačka kuća "Mono i manjana" poklanjaju vam primerak romana "Crni dud" koji je napisala Kejtlin Dejvis, kćerka čuvenih britanskih pisaca Margaret Foster i Hantera Dejvisa.

Dobitnica je obaveštena


Autorka: Kejtlin Dejvis

Preveo – Dejan Inić

Izdavačka kuća: Mono i manjana

Nastavivši stopama svojih roditelja, Kejtlin Dejvis, ćerka čuvenih engleskih pisaca Margaret Foster i Hantera Dejvisa, 2008. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine je objavila svoj prvi roman Crni dud.

Crni dud je nezaboravna priča o četiri žene čije se sudbine prepliću u divljim predelima Bocvane.

Tokom šezdeset godina, kroz putovanja i povratke, strast i očajanje, napetost i nerazumevanje, polako se raspliće zapanjujuća priča dveju porodica.

Nanteva je majka i glava porodice i želi da odgaji sina i kćer tako da žive život po njenoj zamisli.

Kazi, njena prelepa, svojeglava ćerka uprkos majčinoj želji napušta zemlju sa svojim ljubavnikom ali njen život ne poprima tok koji je zamišljala. U rodno mesto će se vratiti posle petnaest godina, kao uspešna top-manekenka, sa mužem fotografom i dvoje dece.

Petra, muškobanjasta novinarka, takođe će se posle godina koje je provela u inostranstvu na studijama vratiti u Bocvani, gde je kao mala maštala o udaji za Kazinog brata Isaka. Njena želja je ovog puta drugačija, ona hoće da razotkrije tajnu koju svi žele da zataškaju.

Kendi je Nathevina nespokojna unuka koja vidi i razume više nego što drugi misle.

Značajnu ulogu u njihovim životima ima jedan stari, neobično veliki dud, jedini svedok večitih i često oprečnih želja za ljubavlju, slobodom i emocijama koje spajaju i razdvajaju.

Posle niza godina u kojima neočekivani raspleti vode junake u suprotnom pravcu od željenog, dolazi vreme za skidanje skrivenog bremena koji čvrsto prepliće dve porodice.

Predivno napisana, knjiga vodi čitaoca na uzbudljiv safari kroz Afriku. Iz svake rečenice vidi se velika ljubav autorke prema Africi, u kojoj je i sama provela dvanaest burnih godina. Baveći se tradicijom, neobičnim likovima Kejtlin zadire i u predrasude, socijalne probleme i opasnosti koje vrebaju one koji nisu spremni na divljinu Afrike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.