Izvor: Blic, 15.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kleopatra nije bila lepotica

Kleopatra nije bila lepotica

Hiljadama godina Kleopatra je glorifikovana kao prelepa zavodnica božanskog izgleda. Međutim, egipatska vladarka možda ipak nije bila tako privlačna kao što se prvobitno mislilo nakon što su arheolozi otkrili novčić star 2000. godina.

Poslednja egipatska kraljica, nimalo slična zanosnoj Elizabet Tejlor koja je u Holivudu ovekovečila njen lik 1963, imala je nisko čelo, šiljatu bradu, tanke usne i veštičji nos. Sudeći po drugoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << strani novčića, ništa bolje nije izgledao ni njen ljubavnik Marko Antonije. Za razliku od Ričarda Bartona, on je imao čudne buljave oči, kukast nos i neverovatno debeo vrat. Stari novčić, koji je bio sakriven 85 godina, sada će prvi put biti javno izložen u Muzeju 'Šefton' u Njukaslu.

'Čitave generacije su rasle u uverenju da su Kleopatra i Antonije bili seks simboli. Oni nisu nimalo lepi, a kad malo bolje zagledate, imate utisak da je Kleopatra zaboravila da uvuče zube', kaže direktorka izložbe Lindzi Alason-Džons. 'To saznanje je stvarno fascinantno. Rimski pisci nam kažu da je Kleopatra bila pametna i harizmatična i da je imala zavodnički glas, ali nigde ne pominju da je bila lepotica. Imidž Kleopatre kao lepe zavodnice zapravo je skoriji fenomen stvoren u Holivudu. Novčić u potpunosti razvejava taj mit.' Artefakt iz 32. godine pre naše ere, prečnika 18 milimetara, sastavni je deo zbirke u vlasništvu Društva antikvara iz Njukasla na Tajnu. Srebrni rimski novčić denarijus izašao je iz kovnice novca Marka Antonija, što znači da ga je napravio neko ko je dobro poznavao i Kleopatru i Antonija.

CDC&JS

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.