Kleopatra nije bila crnkinja

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 19:21

"Kleopatra nije bila crnkinja"

Netfliksova dokumentarna drama koja egipatsku kraljicu Kleopatru prikazuje kao crnu Afrikanku izazvala je kontroverze u Egiptu, prenosi 24sata.hr.

Jedan advokat je podneo tužbu protiv Netfliksa zbog kršenja zakona o medijima i pokušaja "zatiranja egipatskog identiteta", a najpoznatiji egipatski arheolog uporno ponavlja da je Kleopatra bila "svetle puti, a ne crna".

Ni producenti ove drame kažu da je Kleopatrino poreklo upitno.

Kleopatra je rođena u Aleksandriji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 69. godine pre Hrista i bila je zadnja kraljica dinastije koju je osnovao Ptolomej, general Aleksandra Velikog. Dinastija Ptolomejevih govorila je grčkim jezikom.

Na tronu je nasledila oca Ptolomeja XII. 51 godine p.n.e. i vladala do smrti dvadeset godina posle. Nakon toga Egipat je pao pod rimsku dominaciju.

Identitet Kleopatrine majke nije poznat i istoričari smatraju da je moguće da je ona bila autohtona Egipćanka ili iz nekog dela Afrike.

Kelopatru u Netfliksovoj seriji glumi Adel Džejmes, koja je mešane rase i afričkog porekla. Producenti kažu da je to odraz "vekovima duge debate o Kleopatrinoj rasi".

Džejda Pinket Smit, američka glumica koja je u ovoj drami naratorka i producentkinja, izjavila je: "Ne vidimo i ne čujemo često priče o crnim kraljicama i vrlo je važno i meni i mojoj kćeri i našoj zajednici da se o takvim pričama zna".

U Egiptu je to naišlo na osudu. Zahi Havas, ugledni egiptolog i bivši ministar za antikvitete, tvrdi da se radi o izmišljotini.

"To je potpuna laž. Kleopatra je bila Grkinja, znači belkinja".

"Netfliks pokušava da izazove konfuziju šireći laži da je ishodište egipatske civilizacije crno" kazao je.

Advokat Mahmud al-Semary zatražio je da državni tužitelj preduzme "nužne zakonske mere" i blokira pristup Netfliksovim uslugama u Egiptu. Netfliks je optužio za promovisanje afrocentrizma i zatiranje egipatskog identiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.