Klasici evropske kinematografije na Paliću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2019, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klasici evropske kinematografije na Paliću

Organizatori Festivala evropskog filma Palić pripremili su svojevrsno zagrevanje uoči festivala, pa će publika u narednih pet dana na Gradskom trgu u Subotici imati priliku da pogleda pet klasika evropske kinematografije, restaurisanih i pripremljenih za savremenu digitalnu prikazivačku tehniku.

Program će večeras u 21.30 otvoriti film "400 udaraca" čuvenog francuskog reditelja Fransoa Trifoa, koji je za to delo dobio nagradu za najbolju režiju na Kanskom festivalu 1959. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine.

U nedelju, 14. jula biće prikazan film "Veronikin dvostruki život" Kšištofa Kišlovskog, jednog od najznačajnijih reditelja poljske i evropske kinematografije.

U ponedeljak, 15. jula od 21.30 publika na Gradskom trgu imaće priliku da pogleda dramu reditelja Vim Vendersa pod nazivom "Pariz, Teksas" za koji je Venders svojevremeno osvojio Zlatnu palmu u Kanu.

Francuski film "Sreća" nedavno preminule maestralne rediteljke Agnes Varda biće prikazan četvrto programsko veče, u utorak, 16. jula od 21.30.

Program "Klasici na trgu" zatvoriće mađarski film "Krunski svedok" Petera Bačoa u sredu, 17. jula u 21.30 sati.

Prikazivanje tog filma bilo je zabranjeno više od decenije zbog do tada nečuvene kritike posleratnog komunističkog režima u Mađarskoj, a koji od tada dobija jedinstven kultni status u svojoj rodnoj zemlji.

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.