„Klanica 5” u sajber pozorištu

Izvor: Politika, 28.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Klanica 5” u sajber pozorištu

U Beogradu će uskoro biti premijerno izvedena predstava po delu američkog pisca Kurta Vonegata, u kojoj glumci pomoću digitalne tehnologije stvaraju jedinstven scenski izraz

Nesvakidašnja premijera predstave „Klanica 5”, po romanu Kurta Vonegata (1922–2007) biće izvedena 4. septembrau ustanovi kulture „Vuk Karadžić” u Bulevaru kralja Aleksandra 71a u Beogradu. Nova verzija predstave jedinstvena je po tome što će delo čuvenog američkog piscabiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prikazano u, na našim prostorima gotovo sasvim nepoznatoj formi – digitalnom ili sajber pozorištu.

Prema rečima Aleksandra Đerića, producenta predstave, „Klanica 5” imala je pretpremijeru u Užičkom pozorištu prošle godine, a sada će premijerno biti predstavljena beogradskoj publici.

– U Užicu smo organizovali i multimedijalne radionice da bismo upoznali ljude sa ovom vrstom digitalnog pozorišta i interesovanje je bilo veliko. U septembru ćemo nastupiti u Kembridžu, zajedno sa našim partnerima iz Nemačke i Finske – najavljuje Aleksandar Đerić.

U digitalnom pozorištu, objašnjava naš sagovornik, glumci na sebi imaju senzore koju su radio-talasima povezani za kompjuter, a snažni projektoripovezuju zvuk sa svetlom. Time se stvara efekat visokog stepena interaktivnosti i kontrole nad predstavom, pri kojem glumac svojim pokretima na sceni u trenutku menja scenografiju, svetlosne ili zvučne efekte.

– Ova vrsta scenskog izraza je još u povoju i u svetu jer mnogo košta i ljudi nisu dovoljno upoznati sa tom tehnologijom. Pored nas, Nemci i Englezi dosta rade na razvoju digitalnog pozorišta. Suština je da se u predstavi prikaže maksimum u mogućnosti komunikacije sa gledaocima, i sve je bazirano na staroj ideji totalnog pozorišta koju je osmislila grupa „Bauhaus”. A to moderna tehnologija omogućuje – objašnjava Đerić.

On napominje da je „Klanica 5” klasična verbalna predstava koja obuhvata i sve ostale forme, fizički i plesni scenski izraz.U predstavi učestvuju glumci iz Mađarske, Hrvatske, Bosne, a Nemca igra Albanac sa Kosova, tako da je, govori Đerić, na jednom mestu okupljena cela bivša Jugoslavija.

Predstavu je režirao Fahrudin – Nuno Salihbegović, koji je rođen u Novoj Varoši 1964. godine. Postdiplomske studije teatra završio je na Institutu „Dasarts” u Amsterdamu. Doktorirao je na tezi režije kibernetičkog pozorišta u Londonu, gde je zaposlen kao predavač na Katedri za multimedijalnu umetnost. Radio je i u Nemačkoj, Belgiji, Velikoj Britaniji.U predstavi igraju Janoš Buš, Vahidin Prelić, Andrijana Lubina, Imer Muškolaj i Jovana Rakić. Tehnički direktor je Boris Butorac, kostime je osmislila Ranka Delić, a originalnu muziku komponovao je Vladimir Bojović. Predstava „Klanica 5” nastala je u produkciji Set (Studio for electronic theatre), koja je nastala u decembru 2007. godine kao inicijativa rođena u toku umetničkih radionica u okviru Open arc theatre cluster festivala, koji je 2006. i 2007. godine u Užicu organizovali Akademika grup i pioniri u oblasti digitalnog teatra, holandsko-britanska grupa Cyber Theatre. Set planira da nizom aktivnosti, kao što je osnivanje laboratorije u Beogradu, organizacija stručnih seminara i letnjih škola, afirmiše i omogući zamah razvoju digitalnog teatra i široj upotrebi digitalne tehnologije u umetnosti u Srbiji i ovom delu Evrope.

S. Stamenković

-----------------------------------------------------------

Vonegatovo drezdensko iskustvo

Kultni američki pisac Kurt Vonegat, po čijem delu je nastala predstava, proslavio se naučno-fantastičnim romanima i crnohumornim i satiričnim delima. U toku Drugog svetskog rata bio je mobilisan kao američki pešadinac u Evropi, gde biva zarobljen i preživljava savezničko bombardovanje Drezdena, inače najveće pojedinačno masovno razaranjeu istoriji ratovanja. Ova akcija koju je vodio Vinston Čerčil u znak odmazde za nemačko bombardovanje britanskih gradova, odnela je 130.000 života. Vonegat je drezdensko iskustvo pretočio u naučno-fantastični roman „Klanica 5”.

[objavljeno: 29/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.