Kina postala drugo filmsko tržište

Izvor: B92, 09.Jan.2013, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina postala drugo filmsko tržište

Ljubitelji filmova u Kini potrošili su 17 milijardi juana (2,7 milijardi dolara) na bioskopske karte prošle godine čime je Kina postala drugo po veličini filmsko tržište na svetu.

Prodaja karata porasla je za 30 procenata u odnosu na 2011. godinu, prenosi Sinhua pozivajući se na podatke Državne administracije za radio, film i televiziju (SARFT) i dodaje da je do brzog rasta prodaje karata došlo zbog velikog interesovanja Kineza za holivudske filmove.

Nakon mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina pritiska, vlast u Kini je u 2012. godini dozvolila da se u toj zemlji poveća broj filmova koji dolaze iz SAD, koja je najveće svetsko tržište na svetu, sa 20 na 34, dok je 893 domaćih filmova proizvedeno prošle godine.

Ipak, strani filmovi su prikupili 51 posto prihoda u Kini, pobedivši domaće filmove po prodaji filmskih ulaznica prvi put za devet godina, tako da je holivudski udeo u Kini porastao sa 18 na 25 procenata u toj zemlji, prenosi AFP.

Zamenik ministra u SARFT-u Tian Đin prošlog novembra je apelovao na domaće reditelje da ''pokažu kreativnost'' rekavši da se domaći filmovi suočavaju sa velikim pritiskom i da treba malo više da budu takmičarski nastrojeni.

Kina je postavila striktne zakone oko toga kakav film treba da bude da bi publika mogla da ga pogleda, zabranjujući one u kojima se prikazuje ono šta se smatra negativno portretisanje savremene politike ili neka pitanja koja mogu dovesti do socijalnih nemira.

Niskobudžetna kineska komedija ''Izgubljeni na Tajlandu'' premašila je očekivanja u decembru zaradivši 1,2 milijardi juana (190 miliona dolara) u roku od mesec dana i postala najveći hit na blagajnama širom Kine.

Foto.: renjith krishnan / freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.