Ken Louč otvara Palićki festival

Izvor: B92, 18.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ken Louč otvara Palićki festival

Palićki Festival 19. jula će zvanično otvoriti poznati britanski reditelj Ken Louč, jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade "Aleksandar Lifka".

Na svečanom otvaranju 15. Festivala evropskog filma Palić, ljubiteljima filmske umetnosti prvi će se obratiti Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice. Nakon toga, Branislav Lečić, predsednik Saveta festivala, uručiće novoustanovljenu festivalsku nagradu - Underground spirit francuskom sineasti Fransoa Žaku Osangu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Iste večeri, biće uručena nagrada "Aleksandar Lifka" proslavljenom britanskom reditelju Kenu Louču. Goran Paskaljević, drugi dobitnik ove nagrade, koju festival dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, nagradu će primiti na Letnjoj pozornici 24. jula. Tokom ceremonije svečanog otvaranja, posetiocima će se obratiti i Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja festivala, posetioci će biti u prilici da pogledaju film "Peščanik", mladog subotičkog reditelja Szabolca Tolnaija koji se prikazuje van konkurencije. Zvanični takmičarski program, odmah potom, otvoriće izraelski film "Limunovo drvo", Erana Riklisa.

O priznanjima ("Zlatni toranj" za najbolji film, "Palićki toranj" za najbolju režiju i Specijalna nagrada) odlučivaće međunarodni žiri.

Članovi žirija su reditelj Dror Šaul (Izrael), producentkinja Martina Blajs (Nemačka), glumica Maria Popistašu (Rumunija), reditelj Srđan Vuletić (Bosna i Hercegovina) i glumica Lena Bogdanović (Srbija).

Programi će se održavati na više lokacija na Paliću i u Subotici: Letnjoj pozornici, na Muškom i Ženskom štrandu, u Eko centru, Otvorenom univerzitetu, sali Jadran i bioskopu Abazija.

Pored Glavnog programa i pratećih programa, "Novi mađarski film", "Novi izraelski film", "Mladi autori Evrope" i "Omaž program" posvećen om dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka", Kenu Louču i Goranu Paskaljeviću, ove godine će se u koncepciji festivala ponovo naći program "Paralele i sudari" i novi programi, "ECO DOX", "Mnoga lica 1968." i "Dečji program".

Posetioci Festivala evropskog filma Palić ponovo će imati prilike da uživaju u pažljivo odabranom i inspirativnom muzičkom programu, a od ove godine, prvi put, i u čarima "filmskog kampa".

Kamp je smešten na muškom štrandu na Paliću, opremljen kako bi se posetioci osećali što ugodnije (struja, topla voda), a cena za dve osobe za sedam dana boravka u kampu iznosi 800 dinara. Podsećamo da je ulaz na sve filmske projekcije i koncerte besplatan, osim za glavni filmski program gde ulaznica košta 200 dinara.

U okviru muzičkog programa festivala, nastupiće: "Schneider TM" iz Berlina, "DVJ OOF – Cinemix" iz Pariza, Pop Ivan iz Budimpešte, sastav "Goribor" iz Bora i "N.O.M" iz Moskve.

Na 15. Festivalu evropskog filma "Palić 2008", koji zvanično počinje 18. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, do 25. jula biće prikazano oko 70 umetničkih ostvarenja u tri takmičarska i više pratećih programa.

Ulaznice za glavni progam koštaju 200 dinara, a ostale projekcije su besplatne.

Više informacija na sajtu festivala - http://www.palicfilmfestival.com

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.