Kako su Skarlet i Ret šokirali svet

Izvor: B92, 24.Avg.2013, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su Skarlet i Ret šokirali svet

Dok je nekada "prokletstvo" šokiralo filmski svet, danas je to jedanaestogodišnjakinja koja pre obračuna sa kriminalcima voli sočno da opsuje.

U novom nastavku filma "Fajter" (Kick-Ass 2) junakinju po imenu Opasnica (Hit-Girl) upoznajemo na početku filma kako protestuje zbog toga što svaki put kada opsuje mora da ostavi dolar u teglu svojih staratelja.

To je jasna referenca na scenu iz prvog filma u kojem se, tadašnja jedanaestogodišnjakinja, Opasnica obračunava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa zločincima uz rečnik koji svakako nije primeren njenom uzrastu. Malo upozorenje, i u drugom delu filma spektakularnu zavšrnicu prati sočna psovka.

Debata koju je pokrenuo njen lik aktualizovala je pitanje cenzure i samocenzure koja vlada u Holivudu, piše britanski Gardijan.

Dovoljno je vratiti se na filmski klasik "Prohujalo sa vihorom". Te 1939. godine producenti su poklekli pred zahtevom reditelja da se u konačnoj verziji čuje jedna strašna vest. Tako je prvi put bioskopska publika imala priliku da na velikom platnu čuje reč – prokletstvo! Veliki je skandal nastao posle toga...

Samo nekoliko godina ranije, publika na probnoj projekciji horor filma "Nakaze" burno je reagovala. Jedna od prisutnih gledateljki tvrdila je da je doživela pobačaj tokom projekcije, i tužila je MGM studio. Uprkos negodovanju, reditelj Tod Brauning nije odustao od šokantnog poteza – angažovanja osobe sa fizičkim deformitetom za jednu od uloga.

Dve decenije kasnije britanski moralni dušebrižnici dozvolili su kadrove golotinje u dokumentarcu "Edenski vrt" iz 1954. Kao opravdanje naveli su podatak da film ima obrazovnu vrednost, pa je važno što verodostojnije prikazati pomenute detalje.

Sa ukidanjem drakonskog zakona o cenzuri 1968. godine, usledile su prilično liberalne filmske sedamdesete. Tako je već 1971. godine na filmu, prvu put u krupnom kadru, glumac izgovorio žargonsku reč za ženski polni organ (pi*ka). Za to je bio zadužen dežurni holivudski nevaljalko, slavni glumac Džek Nikolson u filmu "Seksualno saznanje".

Publika željna scena ekstremnog nasilja uživala je tako u filmu "Poslednja kuća sa leve strane", dok su ljubitelji filmskog seksa "Poslednji tango u Parizu" verovatno gledali više puta.

Od skorijih, pomena vrednih oblika cenzure, Gardijan navodi i "Srpski film" Srđana Spasojevića, uz komentar da je pornografijom nabijen scenario kao istrgnut iz memoara ozloglašenog vlaškog kneza Vlada Cepeša III, poznatijeg kao Vlad Drakula.

Pomena vredan je i dokumentarac "The Aristocrats" iz 2005. o takozvanim masnim šalama, koji je postao prvi film zabranjen za mlađe od 18. godina, samo zbog količine psovki u njemu. Očigledno da nekoga od viška i glava zaboli...

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako su Skarlet i Ret šokirali svet

Izvor: B92, 24.Avg.2013

Dok je nekada "prokletstvo" šokiralo filmski svet, danas je to jedanaestogodišnjakinja koja pre obračuna sa kriminalcima voli sočno da opsuje...U novom nastavku filma "Fajter" (Kick-Ass 2) junakinju po imenu Opasnica (Hit-Girl) upoznajemo na početku filma kako protestuje zbog toga što svaki put...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.