Kako je Linč razgovarao sa Beograđanima

Izvor: Blic, 12.Sep.2017, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Linč razgovarao sa Beograđanima

Dejvida Linča (71) do sada smo upoznali kao reditelja, fotografa, slikara i muzičara/kompozitora, a večeras smo imali prilike da u Dvorani kulturnog centra Beograda saznamo nešto više i o Linču kao praktikantu transcedentalne medicine i to – licem u lice.

Ovaj svestrani i multitalentovani autor, doduše, nije došao u Beograd, ali smo zahvaljujući čudima moderne tehnologije mi mogli da vidimo njega i on nas i da razgovaramo s njim kao da smo i fizički u istoj prostoriji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Interesovanje za ovaj događaj, organizovan u bioskopskoj Dvorani KCB, bilo je toliko da je barem još jedna sala mogla da se napuni. Pre Linčovog uključenja preko "skajpa" iz SAD emitovan je dokumentarni film "Meditacija, kreativnost i mir" (Meditation, Creativity, Peace), video-svedočanstvo njegove turneje u 16 zemalja između 2007. i 2009. na kojima je držao radionice o svojoj duhovnoj filozofiji i kreativnosti pod nazivom "Promena počinje iznutra". Naime, Linč je poslednjih tridesetak godina sledbenik Mahariši Maheš Jogija, vodećeg naučnika i učitelja u području svesti, koji je svetu predstavio tehniku transcendentalne meditacije 1955. godine. Dejvid veruje da je ovo iskustvo jedan od važnih izvorišta i uporišta njegove kreativnosti.

Vrlo raspoložen za razgovor uz jutarnju kaficu (po njegovom vremenu), Linč je bio dočekan ovacijama iz pune beogradske dvorane i rado je odgovarao na pitanja fanova, od ozbiljnih i filozofoskih (U kakvom je stanju svet danas?), do krajnje trivijalnih (Dopada mi se vaša kosa, kako je nameštate?). U toku sat vremena razgovora autor je odgovarao na pitanja koja su na papirićima zapisivali prisutni ali i ona koja su mu fanovi postavljali jedan-na-jedan, ispred kompjutera na bini, gledajući se oči u oči sa svojim idolom. Uzbuđenje u sali bilo je skoro opipljivo.

Iako su povodi za ovo druženje bili, pre svega, izložba njegovih fotografija „Male priče” u tri galerijska prostora KCB i Linčova fondacija za svetski mir  koja je saradnik Saveza za transcendentalnu meditaciju Srbije (organizatora sinoćnjeg događaja), mnogi su želeli da saznaju nešto više o njegovom filmskom i TV opusu, pre svega o upravo završenoj trećoj sezoni „Tvin Piksa”.

- Prerano je reći d ali će biti četvrte sezone. Ako je i bude neće se desiti u dogledno vreme, jer mi je ova oduzela 4,5 godine života – rekao je Linč, između ostalog. Detaljnije o temama o kojima je ćaskao sa Beograđanima možete čitati narednih dana u štampanom i elektronskom izdanju "Blica".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

SEĆA SE SRBIJE IZ '65: Dvorana Kulturnog centra Beograda "ugostila" slavnog Dejvida Linča

Izvor: Večernje novosti, 13.Sep.2017, 16:45

Dvorana Kulturnog centra Beograda bila je mala da primi sve zainteresovane koji su želeli da čuju i vide američkog filmskog i televizijskog reditelja, vizuelnog umetnika, muzičara i glumca Dvorana Kulturnog centra Beograda bila je mala da primi sve zainteresovane koji su želeli...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.