Kad vajar pomaže talentovanoj devojčici

Izvor: RTS, 26.Nov.2015, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad vajar pomaže talentovanoj devojčici

Skulpturu, muziku, ekologiju - spojio je u svom delu makedonski vajar Vlado Kostov. Na beogradskoj izložbi u Galeriji 212 predstavio je najnoviji ciklus radova pod imenom "Ulični muzičari", koju publika može da vidi do 1. decembra.
Devojčica Jovana Savić svira violinu u Knez Mihailovoj ulici. Zarađuje da bi finansirala svoja takmičenja u svetu. Ta vest stigla je i do Skoplja, do vajara Vlade Kostova. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << I kao što to uvek biva, daroviti daruju.

Ipak, nije desetotogodišnja Jovana jedino dete koje svira na ulicama Beograda, ali jeste jedinstvena po mnogo čemu.
Dirnut tragedijom čovekovog življenja, koja neretko prati ulične muzičare, Vlado Kostov u vizuelnom skladu stvara njihove skulpture. I tako sa ulice smešta ih u galerijski prostor, i svoju umetnost čini društvenom snagom.
Preciznost i oduhovljenost u obradi skulpture, odnos masa i čiste forme u sebi sadrže potrebnu napetost i ekspresivnost.
Izložba na kojoj se poklapaju skulptorski i muzički ritmovi. Vlado Kostov ovom izložbom pruža i humanitarnu pomoć Jovani, devojčici koju je ovekovečio i u skulpturi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.