Kad se osećanjima oslikavaju zgrade

Izvor: RTS, 07.Avg.2019, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad se osećanjima oslikavaju zgrade

Festival murala u Kazablanki je jedan od glavnih kulturnih događaja u tom marokanskom gradu. Takmiče se umetnici iz 12 zemalja, a tokom nekoliko dana održavaju i radionice za usavršavanje primenjenih umetnika.
Živopisni grafiti ukrašavaju zidove stambenih zgrada i deo su Festivala murala, značajne umetničke smotre u afričkom regionu. Kreativnost, novi pogledi na svet - sve to motiviše slikare da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se takmiče za "Najlepši mural Kazablanke" koji se bira već šest godina, koliko festival i postoji.

Nove tehnike i novo poimanje savremenog doba inspiracija su i za slikare i za posetioce, kažu organizatori.
Hićam Bahu, umetnički direktor Festivala murala u Kazablanki kaže da je Šaga-Baga festival ulične umetnosti veoma važan jer se tako umetnost približava narodu.
"Popularan je u Maroku pošto predstavlja poseban senzibilitet umetnika motivisanih da iskažu osećanja oslikavajući zgrade u kojima ljudi žive. Žitelji Kazablanke pozdravljaju nove tendencije u umetnosti", ističe Hićam Bahu.
Centralna tema ovogodišnjeg festivala je umetnički pravac Art-deko, kao inspiracija modernoj umetnosti. Na festivalu murala su umetnici iz 12 zemalja a njih četvoro: iz Španije, Italije, Poljske i Meksika bori se za titulu "Mural 2019".
"Otkrili smo toliko talentovanih ljudi, za koje nismo znali do sad. Neverovatan je događaj da vidite kako stvaraju, šta ih inspiriše, kako grade stil i slažu boje na zidu, kao i nove tehnike koje plasiraju", kaže Maria Kano, umetnica iz Španije, član Žirija.
Slične smotre muralista održavaju se u Majamiju i San Francisku, ali kako kažu umetnici, festival u Kazablanki odražava multietničku sredinu marokanskog grada, što dodatno inspiriše učesnike.
"Ovakva dešavanja nas motivišu da razvijamo svoj talenat, podržavaju nas da gradimo svoj stil i to je dobar početak karijere pre prvih izložbi u galerijama", kaže Ismail Lalu, umetnik iz Alžira.
Sami Bensaid, umetnik iz Tunisa kaže da je Festival u Maroku događaj koji unapređuje umetnost.
"Talente ocenjuju, bira se najbolji mural i to nas podstiče. Takođe, slikari koji već imaju izgrađene karijere imaju priliku da se iskažu i na raznim radionicama kao predavači", ističe Sami Bensaid.
Festival grafita u Kazablanki, okuplja slikare iz celog sveta i od 2013. ulice ovog grada pretvore se u galeriju na otvorenom. Interaktivni pristup približava umetnost građanima, što je i jedan od imperativa savremenog doba, poručuju umetnici-organizatori festivala.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.